Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KI:s konjunkturbarometer, som släpptes på torsdagsmorgonen, visar att både svenska hushåll och företag tror att de tuffa ekonomiska tiderna fortsätter. Hör hur några invånare i Helsingborg ser på sin ekonomi just nu i klippet ovan. Foto: SVT

Konjunkturbarometern: Svenskarna fortsatt dystra om ekonomin

Uppdaterad
Publicerad

Både svenska hushåll och företag tror att de tuffa ekonomiska tiderna fortsätter. Det visar KI:s konjunkturbarometer som släpptes på torsdagmorgonen.

KI:s sammanvägda konfidensindikator för juli sjönk till 87,5 enheter, från 89,9 i juni. För hushållen ökade den visserligen marginellt, men den visar fortfarande på ett mycket svagt stämningsläge.

Och ännu sämre tider tycks vänta, eftersom hushållens förväntningar på hur den egna ekonomin ska se ut om 12 månader vänt ned igen efter att ha ökat stadigt sedan bottennoteringen i oktober 2022.

Höjda boräntor

– Det är väldigt deppigt, men under början av pandemin var det faktist ännu dystrare och då vände det upp ganska snabbt igen, säger Konjunkturinstitutets enhetschef Fredrik Johansson Tormod i Morgonstudion.

Bland annat tror hushållen på höjda boräntor och stigande arbetslöshet. En större andel än normalt säger att de försöker spara för att klara ännu tuffare tider och att de fortsatt kommer hålla igen på köp av kapitalvaror.

Tillverkningsindustrin vänder ner

När det gäller näringslivet pekar Fredrik Johansson Tormod på det dystra trendbrottet att nu även tillverkningsindustrin, som klarat sig relativt bra det senaste året, har sänkt sina framtidsförväntingar. I motsatt riktning går detaljhandeln, alltså en viss ljusning.

– Detaljhandeln har varit den sektorn i ekonomin som haft och fortfarande har sämst stämningsläge. Men den går nu alltså mot strömmen lite grann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.