Konjunkturinstitutet prognoschef Ylva Hedén Westerdahl presenterar institutets prognos 2017. Foto: Anders Wiklund/TT Nyhetsbyrån

Konjunkturbarometern till normalnivå

Uppdaterad
Publicerad

Konjunkturinstitutet skriver upp konjunkturbarometern för februari månad. Att resultatet ligger på en normalnivå trots oro för coronavirusets påverkan på den globala ekonomin kan bero på att mätningen baseras på svar inkomna från den 30 januari – 19 februari.

De flesta av svaren har dessutom inkommit tidigt under mätperioden.

Konjunkturen i tillverkningsindustrin stärktes ytterligare något i februari, enligt Konjunkturinstitutets (KI) månatliga barometer. Indexet för hela ekonomin steg från 97,3 i januari till 99,1 i februari, vilket indikerar ett normalstarkt läge.

Framför allt är det läget i tillverkningsindustrin, som efter en ordentlig uppgång två månader i rad stigit till en starkare nivå än normalt, och hushållens syn på ekonomin som lyfter index, enligt KI.

Hushållens så kallade konfidensindikator steg rejält, från 92,7 till 98,5, den högsta nivån sedan september 2018.

Konjunkturbarometern

Konjunkturinstitutet frågar varje månad svenska företag och hushåll om deras syn på ekonomin, nu och i framtiden. Resultaten publiceras i rapporten Konjunkturbarometern. Den aktuella mätningen baseras på svar från 30 januari – 19 februari 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.