Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det dröjer till 2024 innan inflationen är ner till 2 procent, hör prognoschefen Ylva Hedén Westerdah sammanfatta Konjunkturinstitutets prognos. Foto: Claudio Bresciani/ TT

Konjunkturinstitutet: Hög inflation under hela 2023

Uppdaterad
Publicerad

Inflationen faller tillbaka men blir fortsatt hög under hela 2023. Därför kommer Riksbanken fortsätta med räntehöjningar. Det framgår av Konjunkturinstitutet (KI) senaste prognos.

I år går den svenska ekonomin in i en lågkonjunktur. Det slår Konjunkturinstitutet (KI) fast i sin senaste prognos. Det allt högre ränteläget och den höga inflationen pressar både hushåll och företag.

Det kommer dröja fram till det andra kvartalet 2024 innan inflationen kommer ner till 2 procent. Under hela 2023 kommer infaltionen, exklusive energi, att vara forsatt hög. KI räknar därför med att styrräntan höjas till 3,75 det första halvåret i år och därefter pausas.

I början av 2024 kommer Riksbanken inleda en serie räntesäkningar, enligt prognosen.

– Vi tror på en långsam, men svagt positiv tillväxt framöver, säger Ylva Hedén Westerdah, KI:s prognoschef, på en pressträff.

Flaggat för dystra tider

I december slog KI fast att Sverige var på väg in i en lågkonjunktur som väntas pågå till 2025. Nu är bedömningen att lågkonjunkturen inte kommer vara över förrän 2026.

Ylva Hedén Westerdahl betonar samtidigt att prognoser alltid är osäkra.

– Det är ovisst hur långvarig den höga inflationen blir och hur mycket styrräntan behöver höjas, säger hon.

Prognosen kommer efter publiceringen av en ny barometerindikator som visar att stämningsläget i svensk ekonomi förbättrades något i mars.

Se hela sändningen på SVT Play.

Här är tre faktorer som påverkar ekonomiåret 2023

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.