Foto: TT

Köpstopp i Allras pensionfonder

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsmyndigheten köpstoppar Allras fonder, där mer än 100.000 svenskar placerat pengar. Ett skäl uppges vara en stor mängd klagomål från kunder som känner sig vilseledda och pressade.

– Det handlar om aggressiv marknadsföring, påstridiga säljare och det förekommer fall där man från säljarnas sida har utryckt sig så att de fått kunder att tro att det finns ett samarbete med Pensionsmyndigheten, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg till TT, och fortsätter:

– Vi känner oro efter att ha tagit del av de synpunkter som kommit in.

Bolaget Allra, med säte i Luxemburg, har hamnat under lupp. Nu vill Pensionsmyndigheten granska hur det följer de samarbetsavtal som gäller för premiepensionens fondtorg.

Allra har fyra fonder på fondtorget: Allra Lagom, Allra Modig, Allra Försiktig och Allra Ränta. Om utredningen visar oegentligheter riskerar bolagets fonder att avregistreras från torget.

Pensionsmyndigheten ger Allra tio dagar på sig att svara på frågor kring klagomålen. Tills vidare gäller köpstopp, vilket innebär att fonderna inte kan väljas av nya kunder.

Runt 130.000 premiepensionssparare har valt någon av bolagets fonder, och de med innehav kommer nu få ett brev med information hemskickat, säger chefsjuristen Mikael Westberg.

– Är man inte nöjd med sin placering kan man välja en annan fond, annars finns också det statliga förvalsalternativet AP7 Såfa.

Förra veckan meddelades att Allras styrelseordförande Ebba Lindsö lämnar sin post. Beskedet kom efter att det stod klart att fondbolaget gett alltför dålig avkastning till sina sparare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.