Kraftig nedgång för industrins orderingång

Uppdaterad
Publicerad

Industrins orderingång i Sverige minskade med 20,2 procent i januari jämfört med månaden före, säsongsrensat. Det visar statistik för SCB. Den kraftiga nedgången förklaras till stor del av en hög orderingång i december.

Störst uppgång stod grafisk industri för, en bransch som ökade sin orderingång med 30,3 procent jämfört med december. På totalen var utvecklingen negativ både på hemma- och exportmarknaden, visar SCB:s statistik. Jämfört med december minskade hemmamarknaden med 14 procent och exportmarknaden minskade med 25,7 procent, båda i säsongsrensade tal. 

Jämför man med samma period föregående år minskade orderingången med 10,5 procent i kalenderkorrigerade tal. Störst var minskningen från kund i utlandet, där minskningen var 14,8 procent, jämfört med en minskning på 2,4 procent från kund i Sverige. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.