Kraftig ökning av investeringsbedrägerier

Uppdaterad
Publicerad

Antalet investeringsbedrägerier i kryptovalutan bitcoin ökar kraftigt, från ett femtiotal anmälningar om året till över 1 500 i år.

– Bedragare hittar alltid nya sätt att lyckas, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Det senaste året har det skett en rejäl ökning av investeringsbedrägerier i kryptovalutan bitcoin, från ett femtiotal anmälningar per år till över 1 500 under 2019.

– Bedragare hittar alltid nya sätt att lyckas, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Annonserar på nätet

Oftast handlar det om att personer ser en annons på nätet där man lockas att investera en mindre summa i vad som låtsas att vara bitcoin. Men egentligen går pengarna direkt till bedragarna. Därefter ringer trovärdiga försäljare upp och försöker förmå personen att investera ännu mer.

– Sedan ser man på en jättefin hemsida hur pengarna verkar växa. Men problemen kommer när du vill ta ut pengarna, då går det inte. Antingen rasar ''värdet'' eller så får man inte kontakt med försäljaren och företaget, säger Lotta Mauritzon.

Stig-Arne Isaksson är en av alla som drabbats. Han har förlorat nästan 400 000 kronor.

– Min dotter sa det att ''inte trodde jag du skulle gå på det'', nej det trodde inte jag heller. Men de var så vältaliga, trovärdiga och allt gick så snabbt. Jag tänker på det jämt och ständigt, säger han.

Hetsar ofta på

Polisen jobbar mycket förebyggande för att förhindra att fler ska bli drabbade. Bland annat genom att informera om hur man kan se ett misstänkt bedrägeri.

– Till exempel är en bedragares bästa knep att man ska investera snabbt. Säger någon så, då är det läge att ta ett steg tillbaka och undersöka vad det egentligen är, säger Lotta Mauritzson.

Stig-Arne Isaksson hoppas nu att alla som blivit drabbade anmäler och varnar andra så att inga fler drabbas.

– En del skäms över att man blivit lurad så här. Men jag menar det är ju inte vi drabbade som ska skämmas, det är ju de där jävla kriminella, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.