Kronofogden varnar för en farlig utveckling. Allt fler registrerar sina första skulder. Foto: TT

Kronofogden varnar: Många nya skuldsatta

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer med skulder hos Kronofogden har minskat till den lägsta nivån på 26 år. Ändå varnar myndigheten för en negativ utveckling. Allt fler – totalt 100.000 personer – registrerade sin första skuld under förra året.

Högkonjunktur tillsammans med att rekordmånga skuldsaneringar beviljats har gett en tydlig effekt. Antalet personer med skulder minskar för andra året i rad, visar ny statistik från Kronofogden som TT har tagit del av.

2017 fanns 417.693 personer registrerade hos myndigheten, en minskning med 5.500 personer jämfört med föregående år och den lägsta siffran sedan 1991.

Många nya i systemet

Det starka ekonomiska läget i Sverige med högkonjunktur, låg arbetslöshet liksom ränteläge kan dock ge en annan effekt för i statistiken syns samtidigt en annan tydlig trend:

– Det kom in väldigt många nya som inte har varit hos oss tidigare. Även om många av dem ser ut att kunna klara av att betala sina skulder är det ändå en tydlig varningssignal, det är lite av en form av överhettning, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

Farlig utveckling

Antalet, 100.000 personer, kan jämföras med situationen för fem år sedan då det enbart var 80.000 som registrerade sin första skuld. Även om 60 procent ändå nu haft råd att betala sina skulder ser Johan Krantz en farlig utveckling om konjunkturläget plötsligt skulle vända nedåt.

– Ekonomin just nu är ganska god så man klarar sig ur situationen men det är en ganska stor risk om det börjar vika någonstans, säger han.

Framför allt handlar ökningen om konsumtionsinriktade ärenden som är kopplade till krediter och lån.

– En del av de här 40.000 som inte betalat tillbaka kommer med stor sannolikhet finnas kvar. De fastnar och blir det vi ofta kallar överskuldsatta under väldigt lång tid och enda utvägen blir att ansöka om skuldsanering.

Under 2017 minskade antalet personer med skulder hos Kronofogden. Totalt handlar det nu om 417.500 personer, varav 330.000 var folkbokförda i Sverige.

Minsken sker i samtliga län och i 216 av 290 kommuner. Sex kommuner ligger kvar på samma nivå medan det sker en ökning i 68 kommuner.

Totalsumman fortsätter dock att öka. 2017 lågt den på knappt 79 miljarder kronor jämfört med 72 miljarder kronor 2016. Medianskulden är 53.660 kronor.

62 procent är män och 38 procent kvinnor av de som är skuldsatta och bokförda i Sverige.

Medianskulden för kvinnor är 45.322 kronor, för män 56.822 kronor.

Källa: Kronofogden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.