För första gången någonsin finns ett kvinnonamn bland de tio vanligaste namnen i ledningsgrupperna på börsen. Maija Inkala, talesperson för Allbright, ser en trend som kan innebära ytterligare fler kvinnor på vd-poster längre fram. Foto: Fredrik Sandberg/TT samt SVT

Allt fler kvinnor i börsbolagen – men männen äger nästan allting

Publicerad

Kvinnor kliver in i styrelserummen – men står ändå långt från ägarmakten i de största bolagen på börsen. Det visar en ny rapport från stiftelsen Albright.

För första gången är nu ett kvinnonamn ett av de tio vanligaste namnen i börsbolagens styrelser. Det är Kristina som har tagit sig in på plats nio, enligt rapporten.

Även andelen kvinnliga vd:ar ökar på börsen. De har ökat med 25 procent och nu är 12 procent av börsbolagens vd:ar en kvinna. Kommunikationsbranschen är den mest jämställda: en av tre vd-poster innehas av en kvinna.

”Ägandet är den reella makten”

Maija Inkala, talesperson för Allbright, ser en trend som kan innebära ytterligare fler kvinnor på vd-poster längre fram. Allt fler kvinnor innehar nu rollen som till exempel affärsområdeschef.

– Det här bådar gott för framtida vd-statistik för den erfarenheten är jätteviktig när man sedan rekryteras vidare till en vd-roll, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Trots ökningen finns det område där kvinnor nästan helt lyser med sin frånvaro.

Det är inte ovanligt att som sitter i styrelsen för svenska börsbolag även äger andelar i bolaget. Men enligt rapporten äger männen 99,3 procent och kvinnorna enbart 0,7 procent.

– Ägandet är den reella makten, det är där kapitalet faktiskt sitter. Vi behöver få in kvinnor i ledande roller men de behöver också i högre utsträckning äga bolag, säger Maija Inkala.

Första gången en kvinna stannade

Män sitter också på 91 procent av börsbolagens ordförandeposter och 74 procent av styrelseplatserna. En förklaring till att män i ledande position har så stor del av ägandet är att de startat bolaget och sedan sitter kvar som vd när bolaget börsnoteras, enligt Albright.

I år var första gången i Stockholmsbörsens historia som en kvinnlig företagsgrundare stannade kvar som vd efter det att bolaget noterats: Pernilla Nyrensten satt kvar när Revolution race klev in på börsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.