Kyrkan måste spara 2,6 miljarder

Publicerad

Svenska kyrkan måste spara en halv miljon kronor om dagen – fram till 2030.

– Om vi ska ha en handlingskraftig kyrka i framtiden kan vi inte fortsätta att göra allt som vi gör nu, säger Anders Granberg, avdelningschef i kyrkokansliet till Kyrkans Tidning.

Om två veckor sammanträder Kyrkomötet, Svenska kyrkans riksdag. Till det mötet läggs utredningen Gemensamt ansvar fram som handlar om den ekonomiska situationen i Svenska Kyrkan. Och rapporten är dyster läsning.

Enligt en prognos måste Kyrkan spara 2,6 miljarder kronor fram till 2030.

– Det innebär att vi måste spara 500.000 per dygn, säger Anders Granberg.

En av orsakerna är att medlemsantalet i kyrkan minskar. För varje förlorad medlem minskar intäkter från kyrkoavgifter och kollekter. Och besparingarna kommer att påverka kyrkans verksamhet.

Men man menar att det inte är omöjligt att lyckas. Delas besparingen upp på kyrkans 700 pastorat uppfattas summan mer överkomlig. Då rör det sig om mindre än 1.000 kronor om dagen per pastorat.

Nu arbetar kyrkan med att hitta gemensamma lösningar. Till exempel genom att i större utsträckning köpa tjänster och varor tillsammans för att få ner priset och genom att se över fastighetsbeståndet. Men med stor säkerhet kommer besparingarna också att påverka antalet anställda i kyrkan på sikt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.