Låg pension väntas för 90-talister enligt ny rapport. Foto: TT

Låga pensioner väntar 90-talister

Uppdaterad
Publicerad

Dagens 27-åringar kommer att få en pension på 40 procent av slutlönen, enligt en rapport från Swedbank. Nu varnar banken för en ”utmanande” ekonomisk framtid för många.

– Är man exempelvis undersköterska, barnskötare eller bussförare blir det väldigt, väldigt svårt, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

TV: Därför sjunker pensionerna – SVT förklarar

För den som fyller 65 i år beräknas den allmänna pensionen landa på 50 procent av slutlönen. För den som idag är 27 år och planerar att gå i pension vid 65 är motsvarande siffra 41 procent, enligt Swedbank och Sparbankerna som har utrett hur pensionsstorleken beror på generationstillhörighet.

Bostadspriser spär på oro

En förklaring till skillnaden är omläggningen av pensionssystemet. Förut utgick pensionen från de 15 år då pensionstagaren tjänade mest under arbetslivet. I nuvarande system räknas hela livsinkomsten in, oavsett eventuella perioder av exempelvis arbetslöshet och deltidsarbete.

– Vi har ett robust pensionssystem men det har en defekt. Utfallet blir inte bra, säger Arques.

Enligt Swedbank försvåras situationen ytterligare av att 90-talister som ska in på dagens bostadsmarknad, med höga priser och eventuell hög skuldsättning, kan drabbas av stora prövningar om 20 år då räntan eventuellt gått upp och det är dags att börja planera för sin pension.

LÄS MER: Lägre pension vanligare bland kvinnor

”Politiker måste ge besked”

Privatekonom Arturo Arques ser fyra lösningar. Höjd pensionsålder, politiker skjuter till mer pengar till den allmänna pensionen eller så försöker arbetsmarknadens parter avstå en del av den kontantutbetalda lönen och lägger mer på tjänstepension.

– Ett fjärde alternativ är att man säger klart och tydligt till hushållen att det här får ni sköta själva via ett privat sparande. Men det är viktigt att ge besked. Vi adresserar frågan att utfallet är magert, och då är frågan vad politiker och arbetsmarknadens parter tänker göra åt saken, säger Arturo Arques.

Pension vid 65 år

Födelseår: 1952 1960 1970 1980 1990

Allmän pension: 50 % 48 % 46 % 44 % 41 %

Tjänstepension: 11 % 12 % 14 % 16 % 13 %

Pension vid 68 år

Födelseår: 1952 1960 1970 1980 1990

Allmän pension: 61 % 58 % 56 % 53 % 50 %

Tjänstepension: 13 % 14 % 16 % 18 % 16 %

Källa: Swedbank

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.