Lägre ränta? Tänk på det här

Publicerad

Coronaeffekten på bostadsmarknaden verkar ha uteblivit och nu stiger priserna på både bostadsrätter och villor, enligt färsk mäklarstatistik.

– Det blev aldrig något prisfall och nu går många objekt redan innan de kommer ut på de stora bostadssajterna, säger Daniel Kederstedt, chef på SvD Näringslivs när han gästade Morgonstudion.

Daniel Kederstedt tror bland annat att det kan ha att göra med att människor har omvärderat vad som är viktigt i en bostad i och med coronapandemin. Till exempel att storlek trumfat läge för många.

Räntan ser dessutom ut att fortsätta ligga på en låg nivå även framöver. Något som också ökar möjligheten att förhandla ner sin egen bolåneränta.

– Vi har också många nischaktörer som försöker komma in och ta kunder, vilket pressar räntan nedåt.

”Nöj dig inte”

Daniel Kederstedt slår ändå ett slag för att pruta på sitt bolån. Enligt honom bör man alltid se listpriset, alltså den boränta som banken marknadsför utåt, som ett låtsaspris.

– Du ska alltid pruta, man ska inte nöja sig. Det går alltid att få ner priset.

På jämförelsesajter på nätet kan man i dag se att snitträntan som svenskarna betalar på sina bolån ligger på 1,38 procent.

Är det en bra ränta?  

– Ja, det kanske är en ok ränta för många, men man ska komma ihåg att det inkluderar även de som inte prutat. Man kan alltså få ner den ännu lite mer.

Konkret då, hur gör man för att få ner sin bolåneränta?

Här är Daniel Kederstedts tre tips:

  • Inse ditt värde, för bankerna är bolånen en vinstmaskin. Glöm inte att de vill ha dig som kund.  
  • Shoppa runt – ställ bankerna mot varandra. Ring och prata med banken. Gärna med flera banker, flera gånger. Spela ut dem mot varandra.  
  • Tänk över helheten, lyft fram varför just du är en bra kund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.