På PRO är man inte särskilt imponerad över regeringens skattesänkning. Foto: Scanpix

Lägre skatt för pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen genomför nu det fjärde steget i sänkning av pensionärernas skatt. För de flesta pensionärer innebär det mellan 500 och 700 kronor i lägre skatt per år.

I höstbudgeten kommer också förslag om att bostadstillägget höjs för ogifta pensionärer med 170 kronor i månaden, skriver alliansens fyra partiledare i ett inlägg på DN Debatt.

Totalt uppgår skattelättnaden till 1,15 miljarder kronor. Valet 2014 tänker regeringen föreslå ytterligare sänkt skatt för pensionärer ”under förutsättning att de offentliga finanserna så tillåter”.

PRO: Politisk kosmetika

Vid Pensionärernas riksorganisation (PRO) är man inte särskilt imponerad över regeringens skattesänkning på cirka 50 kronor per månad.

-Ja, det blir inte lätt att bestämma vad man ska göra med alla de pengarna, säger PRO:s ordförande Curt Persson till TT.

Han betraktar sänkningen som politisk kosmetika snarare än en vilja att utjämna skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer. PRO kräver att den klyftan ska tas bort helt. De fyra alliansledarna skriver att skillnaden på sikt ska ”minska”.

-De slår sig för bröstet och skriver att de nu sänkt skatten för pensionärer fyra gånger. Men det är ju de som har skapat klyftan från början, säger Curt Persson.

-Det här ändrar ju inte vårt krav på att skatten ska vara rättvis. Vi ser med spänning fram emot vad de andra partierna vill göra, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2012

Mer i ämnet