Lågt utbud höjer bostadsrättspriser

Uppdaterad
Publicerad

Utbudet av bostadsrätter är i dagsläget litet. Framför allt i de centrala delarna av storstäderna är efterfrågan fortsatt hög och priserna stiger.

I övriga delar av landet har bostadsrättspriserna fallit något under den senaste månaden, enligt siffror från Mäklarstatistik.

Men i storstäderna har priserna på bostadsrätter fortsatt uppåt med 1-2 procent den senaste månaden och med mellan 3-4 procent under den senaste tremånadersperioden.

– De objekt som kommer ut på marknaden säljs snabbt och många gånger innan ordinarie visning, säger Pasha Sabouri, ordförande för Fastighetsmäklarförbundet.

– Och utbudet, särskilt i storstäderna, har varit väldigt, väldigt lågt hela hösten.

30 procent lägre utbud

Enligt Hemnet är utbudet av bostadsrätter i Stockholms län hela 30 procent lägre i dag än för ett år sedan.

Inför helgerna har bostadsmarknaden lugnat ner sig något men redan i början av januari har mäklarna sina stora visningshelger.

– Då får vi en första bild av hur utbud och efterfrågan kommer att se ut under 2014. Det känns som om det släpper litet och kanske kan det börja röra på sig framåt våren, säger Sabouri.

När det gäller villor är prisrörelserna små. Den senaste månaden har de inte förändrats alls i riket som helhet och det gäller även i storstadsområdena.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer