– Det är ett monopolitiskt landsbygdsfientligt system, säger Olle Grahn. Foto: SVT

Han drabbas hårdast av eljättens prishöjningar

Uppdaterad
Publicerad

Eljätten Ellevios prishöjningar slår hårdast mot de som bor i Värmland där en vanlig villakund fått en höjning med över 2.000 kronor per år.

Olle Grahn bor i Brunskog i Värmland och tillhör de kunder som drabbats hårdast av Ellevios prishöjning på 18 procent. De som bor i Värmland har redan de högsta priserna bland storbolagen och ett påslag på 18 procent innebär att utgifterna ökar med över 2.000 kronor per år enligt en beräkning som branschorganisationen Villaägarna gjort.

”Betalar 5.000 kronor mer om året”

– Det är ett monopolitiskt landsbygdsfientligt system, säger Olle Grahn.

Han har räknat ut hur mycket mer han betalar jämfört med de som bor i närheten, men som inte har Ellevio som leverantör.

– Jag kan jämföra med kommunens system som är några kilometer från mig som innebär att jag betalar 5.000 kronor mer om året.

”Politikerna som måste agera”

Men han har inget val. För Olle Grahn och alla andra elnätskunder är det bara att betala. Bolagen som äger elnäten i Sverige har monopol på sin verksamhet. Det är bara de företagen som får leverera el till kunderna.

– Det är katastrofalt att ha infrastruktur som fungerar så här, säger Olle Grahn. Det borde samhället ha kontroll över.

Han är också kritisk till hur myndigheten Energimarknadsinspektionen, som ska övervaka att elnätsbolagen inte tar ut för mycket av sina kunder, agerar:

– De verkar vara ganska tandlösa. I grunden är det politikerna som måste agera, säger Olle Grahn. Det är viktigt att det här kommer upp på politisk nivå för vi kan inte ha det på det här viset.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer