Löfvens indiska groda

Statsminister Stefan Löfven råkade blanda ihop Indien och Kina under sitt inledande tal på Make in India week i Bombay. En fadäs som fångades av Di.se som var på plats.

Det var i början av sitt tal på Make in India som Löfven tabbade sig: ”Good evening Mumbai! Namaste! (indisk hälsningsfras). The eyes of the world are on China! … I am sorry, on India”. Men statsminister Löfven fann sig snabbt och fortsatte: ”It used to be on China, now it is on India…”*

Ljudliga skratt

Felsägningen verkar dock inte ha skadat relationerna mellan Indien och Sverige utan väckte mest munterhet i auditoriet. Publikens skratt hörs tydligt på videoklippet som Di.se:s fotograf Jesper Frisk spelade in. Men det uppmärksammades bland annat i den indiska tidningen India Today som satte rubriken ”När Sveriges statsminister gjorde en blunder”.

Men frågan är hur länge Löfven får dras med sin groda. Den kanske inte riktigt kommer att gå till historien på samma vis som då Carl XVI Gustaf 1985 började ett tal i Arboga med att säga ”kära örebroare”.

* ”God kväll Bombay, världens ögon är riktade mot Kina, ursäkta mig på Indien. Förr var det Kina, nu är det Indien.”

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer