Elon Musk har köpt Twitter och utsett sig själv till vd. Foto: Olivier Douliery /AFP/TT

Massuppsägningar inleds på Twitter – väntas få besked över mejl

Uppdaterad
Publicerad

Uppsägningarna på Twitter inleds redan på fredag, sedan Elon Musk tagit över sociala medier-jätten.

”I ett försök att placera Twitter på en hälsosam väg kommer vi att gå igenom den svåra processen att minska vår globala arbetsstyrka”, står det i ett mejl som har gått ut till personalen.

Samtidigt intar storannonsörer en avvaktande hållning och pausar sina samarbeten med företaget.

De 7 500 anställda på Twitter har förberett sig för massuppsägningar sedan det stod klart att entreprenören och Tesla-grundaren Elon Musk köpt upp företaget.

Enligt flera internationella medier, däribland The New York Times och Financial Times, kommer uppsägningarna att inledas redan på fredagen, enligt ett mejl som gick ut på torsdagen till de anställda.

”Vi inser att detta kommer att påverka ett antal individer som har gjort värdefulla bidrag till Twitter, men denna åtgärd är tyvärr nödvändig för att säkerställa företagets framgång framåt”, står det bland annat i mejlet, som bara är undertecknat ”Twitter”.

”Återvänd hem”

Anställda instruerades på torsdagen att gå hem och inte återvända till kontoret på fredagen.

”Om du är på ett kontor eller på väg till ett kontor, återvänd hem.”

I mejlet står det vidare att företaget vid 17-tiden, svensk tid, kommer att skicka ett mejl till samtliga med ämnesrubriken ”Din roll på Twitter” med besked om de får behålla jobbet eller inte. Den som påverkas av förändringarna uppges få informationen via sin privata mejl, medan den som får stanna kvar kan vänta sig ett besked på sin jobbmejl.

Annonsörer tar Twitterpaus

Storföretag som Volkswagen, Pfizer och General Mills uppges ha stoppat sin annonsering på Twitter. General Mills, med varumärken som Cheerios och Häägen-Dazs, bekräftar uppgifterna för företagets del.

– Som alltid kommer vi att fortsätta övervaka den nya riktningen och utvärdera våra marknadsföringskostnader, säger en talesperson för General Mills till Wall street journal.

General motors var först ut av de stora annonsörerna att efter uppköpet meddela att man tar en reklampaus på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.