Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jordbruksverkets beräkning när det gäller prognosen för spannmålsskörd visar att priset på olika matvaror kan förändras. Foto: TT

Matpriserna stiger – trots medvetna konsumenter

Uppdaterad
Publicerad

Matpriserna ökar igen. Efter två månader med oförändrade matpriser sticker olivoljan, frysta grönsaker och frukt iväg uppåt. Medvetna konsumenter sätter hårt tryck på lägre priser men butikerna har inget val, enligt Ulf Mazur, vd och grundare för den oberoende sajten Matpriskollen.

Större fokus på matpriser och sämre privatekonomi har gjort konsumenten mer prismedveten och illojal mot sin lokala handlare.

– Konsumenten är på sin vakt, konstaterar Mazur.

Rädslan för att tappa kunder gör att butikerna drar sig för att höja priserna. Men en svag krona, ökade kostnader för löner, hyror och tuffa förhandlingar med leverantörer bakbinder handlarna, enligt Ulf Mazur.

– Kedjorna vill absolut inte gå ut med prisökningar, många har inte råd att handla och alla kollar på priser. Samtidigt är verkligheten den att leverantörer inte kan sälja med förlust och då måste kedjorna släppa igenom prishöjningar.

Fler höjningar väntas

Priserna på mat har ökat med 0,2 procent under juli och priset har höjts på 20 procent av varorna, enligt Matpriskollens sammanställning av ordinarie-priser på runt 43 000 artiklar hos de stora kedjorna.

Prisökningen är inte jämnt fördelad mellan kedjorna. Coop går i täten med en prisökning på knappt en procent. Resten lär bli tvungna att hänga på i närtid.

– Vi kan förvänta oss att andra också kommer behöva höja priserna när vi ser en aktör som behöver höja såhär mycket.

Olivoljan ”rakt upp”

Frysta grönsaker, chokladdryck, frukt och den politiskt laddade falukorven är bland de varor som ökat mest i pris under juli.

Även olivoljan har blivit dyrare och är i riskzonen för framtida ökningar. Torka i Spanien har lett till halverade skördar som driver prisuppgången. Ulf Mazur spår en ökning på mellan 15 och 30 procent.

– Priserna har gått rakt upp. Men det kommer öka mycket mer, säger han.

Som konsument gäller det att ha koll eftersom de varor som höjs, höjs ofta rejält.

– Det är inga dåliga höjningar. Det är en jättestor ökning på flera varor.

Använd konsumentmakt

Vill man hålla nere matkostnaderna gäller det att använda sin konsumentmakt. Man ska vara ”multilojal” och inte skämmas för att titta i fler butiker än sin vanliga, säger Ulf Mazur.

En förändring i inställning som redan tagit fart.

– Det är ett paradigmskifte. Svenska folket tycker att det är helt okej att handla i olika butiker. Då måste de med högre prisprofil slåss ännu hårdare för att du ska komma tillbaka.

Prisökningen i siffror

Matpriserna, mätt på runt 43 000 artiklar i de stora kedjorna, ökade under juli efter tre månader med sjunkande eller oförändrade priser.

På tolv månader är prisökningarna på mat 9,5 procent.

Sedan 1 januari 2022, då priserna började stiga, är ökningen 21,6 procent på mat.

Matpriskollen är ett företag som driver en app för konsumenter och som samlar in matpriser från de olika kedjorna. Konsumenter kan använda appen gratis för att jämföra priser och erbjudanden. Företaget är fristående och finansierar sin verksamhet genom att sälja uppgifter om priser och kampanjer som analysunderlag.

Källa: Matpriskollen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.