Det är inte första gången som Apoteket Hjärtat, som ägs av riskkapitalbolaget Altor via en fond på skatteparadiset Jersey, haft problem med sina betalningar. På drygt tre år har apoteksbolaget, som är Sveriges största privata kedja, varit så sena med sina betalningar att de hamnat hos Kronofogden 45 gånger.
Flera av räkningarna handlar om stora belopp. Alla skulderna är betalda i dag, men fyra av räkningarna gick så långt att Kronofogden beslutade om betalningsföreläggande.
Det är första gången som läkemedelsgrossisten Oriola stoppat en leverans på grund av sena betalningar. Enligt tillsynsmyndigheten Läkemedelsverkets enhetschef Annika Babra är det allvarligt om patientsäkerheten riskeras och nu pågår en utredning om vad som hänt.
Hittills har Läkemedelsverket begärt in de två företagens kommentarer till fakturabråket och leveransstoppet. Kommande vecka väntas besked om hur myndigheten ser på händelsen.
Påverkar patientsäkerheten
Roland Sigbladh, marknadschef på kreditupplysningsföretaget UC, anser det är extra allvarligt när företag i vårdbranschen inte sköter sina betalningar.
– Det finns ett större samhällsansvar inom vård, skola och omsorg. Det kan påverka patientsäkerheten att man inte får ut sina läkemedel i tid, säger han.
Det högt belånade Apotek Hjärtat gjorde stora förluster under 2011 och 2012, bland berorende på grund av räntekostnader på över 200 miljoner kronor per år för de miljardlån bolaget tagit för att finansiera köpet av apoteken. Till det köpte Hjärtat konkurrenten Vårdapoteket i våras för cirka 600 miljoner kronor, helt och hållet finansierat med nya lån. Men detta behöver inte betyda att bolaget har dålig ekonomi.
– I det här fallet har sannolikt företaget en stark betalningsförmåga men en sämre betalningsvilja, de drar på betalningarna. Vilket vi inte tycker är speciellt bra, säger Roland Sigbladh.
”Ekonomin är jättebra”
När SVT får tag på Apoteket Hjärtats ekonomidirektör Göran Hesseborn via mobilen säger han att bolaget inte har några problem med att betala sina fakturor.
– Nej, verkligen inte.
Hur är ekonomin i Apoteket Hjärtat?
– Den är god. Den är jättebra. Det går bra för oss, säger Göran Hesseborn.
Varken han eller någon annan på Apoteket Hjärtat vill ställa upp på någon tv-intervju. Däremot skriver bolagets informationschef Jonas Mjöbäck i ett mejl: ”Det är naturligtvis aldrig bra att få en betalningsanmärkning, men sätter man dessa fyra anmärkningar i relation till den stora mängden fakturor vi hanterar rör det sig om några promille – avvikelser från rutinerna som i sin tur beror på enskilda misstag.”
Flera hos fogden
Apoteket Hjärtat är inte ensamt om att ha hamnat hos Kronofogden. Även grossisten Oriola, Apoteket Kronan, Lloyds och Apoteket AB har ansökningar om betalningsföreläggande. Kronan har ett 40-tal gamla ansökningar, Apoteket AB har 110 och Oriola har fyra stycken.
– Det handlade främst om små räkningar som hamnat på fel adress i samband med att vi startade vårt nya kontor i Stockholm. Tyvärr dåliga rutiner i uppstarten vilka nu har åtgärdats och fungerar som de skall, skriver Oriolas vd Thomas Gawell i ett mejl.
Apoteket AB:s kommunikationsdirektör Eva Fernvall säger att Apoteket är en stor organisation med många mindre enheter och att det kan bli brister eller fördröjningar.
– Men vi ska ha jättehög betalningsmoral och vi ska inte hamna hos Kronofogden, säger hon.
Inga ursäkter
Enligt Roland Sigbladh på UC finns det sällan några ursäkter för en sena betalningar.
– För att få ett svenskt näringsliv att fungera i stort så ska vi ha respekt för de betalningsvillkor som ställs ut. Vi som privatpersoner måste följa våra betaltider och betala på förfallodatum. Det ska även följas i den här branschen, säger han.
Fotnot
Även Sveriges Television finns i Kronofogdens register. De senaste tre åren finns nio anmärkningar. Det handlar om två sena fordonskatter och sju sena trängselavgifter.