Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har knappt hälften så många användare än vad man räknat med” – Hör SVT:s Alexander Norén om Metaverse flopp. Foto: SVT/Meta

Metaverse-flopp bakom sociala medier-bjässens dystra resultat

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier-bjässen Metas storsatsning på den virtuella världen metaverse har blivit en flopp – en hittills mycket kostsam sådan, visade det sig när bolaget på tisdagen presenterade sin kvartalsrapport.

– Det här året har man halverat börsvärdet, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

I veckan presenterar de amerikanska techbolagen sina kvartalsrapporter och på tisdagen var det Metas, som bland annat äger Facebook och Instagram, tur.

– Det går dåligt för dem. Det här året har man halverat börsvärdet, aktien har gått ner med 60 procent, säger Alexander Norén.

Aktien har under dagen fortsatt att rasa och ligger på torsdagskvällen på nära minus 25 procent.

Det dystra resultatet beror dels på den rusande inflationen och en minskad annonsmarknad, dels på grundaren Mark Zuckerbergs miljardsatsning på den virtuella världen metaverse, som hittills inte har fått luft under vingarna.

– Eftersom det inte lyfter än, och det är fler kritiker som ifrågasätter ”vill vi verkligen leva i den här världen?” så börjar även investerare ifrågasätta om han har satsat rätt. Har han verkligen lagt alla ägg i rätt korg?, säger Alexander Norén.

Varför släpper inte Zuckerberg sitt hjärtebarn metaverse trots att det inte flyger? Hör Alexander Norén förklara i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.