Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör finansminister Magdalena Andersson (S) om företag som föreslår bonusar på stora miljonbelopp, medan de tar emot skattestöd. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / SVT

Ministern kritiserar bonusmiljoner

Publicerad

Företaget Volvo Lastvagnar är ett av de företag som under förra året mottog mest skattestöd för korttidspermitteringar. Samtidigt har styrelsen sänkt kraven för bonus till ledningen. Det betyder att cheferna får 118 miljoner kronor i bonus för 2020,  något som kan strida mot stödmyndigheten Tillväxtverkets regler.

Volvo lastvagnar mottog förra året cirka 1,7 miljarder i så kallat permitteringsstöd av Tillväxtverket. Cirka en halv miljard ska återbetalas på grund av felräkning.

Det statliga stödet ska gå till löner för dem som företaget korttidspermitterar. För att få stödet måste man göra allt man kan för att minska kostnaderna för de anställda.

21 bonusmiljoner till vd

Samtidigt bestämde sig Volvo enligt tidningen Dagens Industri, för att sänka  kraven för ledningens bonus. De nya, lägre kraven innebar att  ledningen fick 118 miljoner i bonus, varav 21 miljoner till  vd Martin Lundstedt.

Volvo lastvagnars styrelseordförande Carl-Henric Svanberg skriver i ett meddelande att styrelsen den 28 maj i fjol, när pandemin pågått i flera månader, beslutade om att ändra bonuskraven. Styrelsen beslutade om att ”införa reviderade kriterier när väl visibiliteten ökat något”. 

Finansministern kritisk

Finansminister Magdalena Andersson är kritisk mot de företag som delar ut bonus till ledningen samtidigt som de tagit emot permitteringsstöd.

– Jag förstår naturligtvis att det sticker i ögonen på vanliga löntagare som inte har någon bonus och som betalar skatt och som finansierar de här stöden, säger hon till SVT.

Enligt Volvo har företaget inte brutit mot några regler eftersom bonusen för 2019 betalades ut i februari 2020, det vill säga just före man fick stöd och bonusen för 2020, kommer att betalas ut i år, det vill säga efter att man fått stödet. Den långsiktiga bonusen kommer inte att betalas ut förrän den godkänts av bolagsstämman i år.

– Samtidigt så är det inte så länge sedan man fick det här stödet. I lagstiftningen står att man ska minska sina arbetskraftskostnader och då är det klart att bonusar är en av de sakerna. Sedan är det så klart en tillämpningsfråga, säger Magdalena Andersson och hänvisar till Tillväxtverket som är ansvarigt för att se till att Volvo följt reglerna och kraven för att få stödet.

Myndigheten kräver pengar tillbaka

SVT har sökt Tillväxtverkets generaldirektör utan resultat men pressavdelningen skriver i ett mail att det finns enstaka fall där myndigheten ställt krav på återbetalning på grund av rörlig ersättning och bonus. Däremot vill man inte kommentera Volvo av sekretesskäl.

Om Volvo lastvagnar brutit mot reglerna om permitteringsstöd kan bolaget bli återbetalningsskyldigt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer