Ericsson avsätter tolv miljarder kronor för att kunna betala böter och andra kostnader i samband med en korruptionsutredning i USA. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Misstänkta korruptionsbrotten som fällde Ericsson

Publicerad

Systematisk korruption och en hemlig kassa för handelsagenter. Ekots reporter Daniel Öhman har avslöjat flera misstänkta mutskandaler kopplade till telekomjätten Ericsson.

”Ett sorgligt kapitel” i Ericssons historia. Så beskriver vd Börje Ekholm de korruptionsanklagelser som riktas mot telekomjätten från amerikanska myndigheter. Totalt avsätter Ericsson tolv miljarder för att kunna betala notan.

Exakt vilka anklagelser som riktas mot Ericsson i den amerikanska korruptionsutredningen är oklart, men enligt ett pressmeddelande handlar det om misstänkta brott mot företagets uppförandekod i sex länder: Kina, Indonesien, Vietnam, Saudiarabien, Kuwait och Djibouti.

100 miljoner till mellanhand

Daniel Öhman, granskande reporter på Ekot, har tillsammans med kollegan Bo-Göran Bodin gjort flera avslöjanden om misstänkta mutaffärer kopplade till Ericsson.

– Tittar man tillbaka i tiden så hade Ericsson en hemlig kassa som användes för att att betala ut pengar till deras agenter runt om i världen. Det vi har avslöjat under åren är att de har använt de här pengarna till misstänkta mutor till makthavare i flera länder, säger Daniel Öhman.

Ett fall handlar om att Ericsson ska ha betalat 100 miljoner kronor till en mellanhand som skulle hjälpa dem att vinna en order värd miljarder på ett militärt radarsystem. Flera tidigare chefer hos telekomjätten står åtalade för brott efter avslöjandet.

– Jag skulle gissa att de amerikanska myndigheterna väntar med att dra in det i sin utredning tills det kommer en dom, säger Daniel Öhman.

”Smörgåsbord” av dokument

Han beskriver det som att de under granskningen hade tillgång till ”ett smörgåsbord” av dokument med suspekta transaktioner kopplade till Ericsson. De valde ett antal fall som de gick vidare med.

– Vi kunde bland annat se att tolv miljoner kronor hade betalats ut till telekomministern i Oman och att miljonbelopp betalats ut till ett bolag som enligt uppgift kontrollerades av Costa Ricas dåvarande president, säger Daniel Öhman.

Ericsson har sparkat runt 50 personer med anledning av korruptionsmisstankarna, enligt ledningen.

– Man kan säga att de erkänner att det har funnits en utbredd korruptionskultur inom Ericsson och att de inte haft system på plats för att kunna upptäcka det, säger Daniel Öhman.

I samband med medierapportering 2016 kommenterade Ericsson uppgifter om misstänkta mutor kopplade till företaget.

”Vi ser allvarligt på uppgifter om korruption i relation till vår verksamhet, men vi känner inte igen oss i påståenden om en utbredd mutkultur”, skrev de bland annat i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer