Undersök andra alternativ innan du lånar, uppmanar myndigheten.
Seniorlån riktar sig vanligtvis till äldre personer som äger en lågt belånad bostad. Men räntan ligger ofta 2-3 procentenheter högre än för vanliga lån där bostaden är säkerhet, konstaterar Pensionsmyndigheten i en granskning. Myndigheten anser att seniorlånen är högt prissatta av banker och andra låneinstitut.
– Seniorlån kan i grunden vara en bra produkt, om man inte har andra alternativ. Det vi vill påtala är vikten av att vara medveten om vad det är man köper och vilka konsekvenserna kan bli, säger Karin Grettve Odenfors, analytiker på Pensionsmyndigheten.
Högre kostnader enligt bankerna
Bankerna anger att deras kostnader för att finansiera seniorlån är högre än för bostadslån, och då måste räntan också vara högre. En förklaring Ulf Rydstedt, jurist på Konsumenternas, bara delvis köper.
Konsumenternas ger oberoende rådgivning om bland annat banktjänster och får ofta samtal om seniorlån. En del kommer från personer som tagit lån och nu känner oro.
– Man kanske närmar sig gränsen för när lånet löper ut och börjar inse vad det kostar. De har inte begripit vad det innebär. Man kanske känner att man egentligen inte hade behövt det här lånet. Eller så funderar man på att flytta men har ett bundet lån. Då får man betala ränteskillnad, säger Ulf Rydstedt.
Varnar för att låna och placera
Enligt Karin Grettve Odenfors på Pensionsmyndigheten förekommer det försäljningsmetoder där låntagarna uppmanas att låna lite extra och sedan placera pengarna.
– Men man måste få väldigt hög avkastning för att kompensera för kostnaderna, säger hon.
Viktigt är också att ha koll på bostadstillägget. Med ”fel” upplägg på lånet kan ett befintligt tillägg gå förlorat. Och det finns ett stort mörkertal med personer som har rätt till bostadstillägg men som inte ansöker. Då kanske man inte hade behövt låna alls.
– Det handlar i snitt om 2.400 kronor i månaden som kan bli ett tillskott till ekonomin, säger Grettve Odenfors.
Fakta: Pensionsmyndighetens tips
* Seniorlån är dyra. Undersök först andra möjligheter, som att ta ett vanligt bolån själv eller med hjälp av dina barn. Att flytta till ett billigare boende kan lösgöra kapital som kan dryga ut pensionen.
* Kolla bostadstillägget. Du kan ha rätt till det utan att veta om det, och då kanske lånebehovet försvinner.
* Ett lån kan däremot göra att du blir av med det bostadstillägg du har. Sätts lånepengarna in på ett konto eller placeras i fonder räknas de in i förmögenheten.
* Tänk över hur mycket du behöver låna. Låna inte för mycket, och låna inte till att investera.
* Jämför olika låneinstitut. Ha lånets verkliga kostnad efter 5, 10, 15 eller 20 år klar för dig. Det är inte bara räntan som kostar. I en försäkringslösning tillkommer många avgifter.
* Ta reda på vad som händer när lånet löper ut. Kan det förnyas? Och vad händer om du vill lösa lånet i förtid, till exempel om du tvingas flytta till ett bättre anpassat boende?
* Ta reda på vad händer med arv? Vad händer med lånet om du eller din partner dör?
Seniorlån har högre ränta
Räntan på seniorlån är i normalfallet 2-3 procentenheter högre än för ett vanlig bostadslån, enligt Pensionsmyndigheten. Det får stora effekter på kostnaden.
Lån 500.000 kronor, löptid 10 år:
Skuld+ränta 5 procent: 814.447
Skuld+ränta 2 procent: 609.497
Skillnad: 204.950
Källa: Pensionsmyndigheten