Nätjättens skattenota i Sverige: 770 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Exakt hur mycket pengar Facebook drar in i Sverige är höljt i dunkel, men bedömare som SVT pratat med uppskattar att det handlar om hundratals miljoner kronor. Trots det betalade företaget inte mer än drygt 770.000 kronor i svensk bolagsskatt förra året.

Det går bra för Facebook. Det amerikanska företaget hade reklamintäkter på över 22 miljarder kronor 2011, och en vinst på över 11 miljarder före skatt.

En del av pengarna kommer från alla de svenska företag som köper annonser. Facebook vill dock inte uppge för SVT Nyheter vad företaget tjänar på den svenska annonsförsäljningen.

SVT granskar Facebook

Men flera branschbedömare uppskattar att företaget kan dra in så mycket som flera hundra miljoner kronor på den svenska marknaden.

Samtidig kan SVT berätta att Facebook inte betalade mer än drygt 770.000 kronor i bolagsskatt i Sverige förra året.

Sköter affärerna via kontoret i Irland

–Jag tycker de ska ta ett större socialt ansvar, och betala skatt utifrån de vinster de faktiskt gör i det här landet. Och jag tycker regeringen bör ta ett initiativ här, för det är flera länders regeringar som har blivit upprörda över beteenden från multinationalla företag, och se till att täppa till de hål som kan finnas, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson till SVT Nyheter.

Facebook uppger för SVT Nyheter att man alltid följer lagar och föreskrifter.

Förklaringen till den i sammanhanget blygsamma skatten, är att företaget sköter affärerna via sitt Europakontor i Irland, där bolagsskatten är lägre. Det gör det möjligt för Facebook att tjäna extra mycket på den reklam som ses av de fem miljoner svenskar som använder det sociala mediet.

”Skatteflykt och avancerad skatteplanering”

–Ett företag som finns i Sverige, som har etablerat sig på det här sättet, de ska också betala skatt i Sverige, och inte transportera ut skatten ur landet. Det är här ju skatteflykt och avancerad skatteplanering, säger Miljöpartiets skattepolitiska talesperson Mats Pertoft till SVT Nyheter.

Facebook kritiseras just nu bland annat i Storbritannien, för att också där undvika att betala skatt i ett liknande upplägg. Google, Microsoft och Apple är andra företag som tjänar miljarder på att välja Irland som bas.

–Jag tycker det är oroväckande när fler och fler multinationalla företag gör vad de kan för att slippa betala skatt. De lägger väldigt mycket pengar på att slippa betala – tänk om det la de pengarna på att betala skatt istället, till våra barns utbildning och till vår vår gemensamma barnormsorg,  säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

Elskatt ska betala tillbaka etableringsstöd

Samtidigt som Facebook undviker att skatta i Sverige, så har företaget också fått etableringsstöd för just datorhallen i Luleå, närmare bestämt drygt 100 miljoner kronor, från regeringen.

Men de pengarna tror sig staten få igen, när väl elräkningarna från datorhallen ska betalas, enligt Annie Lööfs statssekreterare på Näringsdepartementet, Håkan Edengren.

–Vi räknar med att få igen 90-100 miljoner kronor i elskatt när verksamheten är igång, säger Håkan Edengren till SVT Nyheter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Facebook

Mer i ämnet