Greenwashing har blivit norm inom klädindustrin, menar klimatjournalisten Peter Alestig i Ekonomibyrån. Foto: SVT

Naturskyddsföreningen: ”Klädkonsumtionen är inte hållbar”

Uppdaterad
Publicerad

Klädindustrin står i dag för tio procent av världens utsläpp av koldioxid, mer än flyget och sjöfarten tillsammans, enligt FN:s handelsorgan. För att nå FN:s hållbarhetsmål behöver de totala utsläppen globalt sett halveras till 2030, samtidigt gick e-handeln starkare än någonsin under pandemin och den bara fortsätter att öka.

– Den klädkonsumtion som vi har idag är inte hållbar, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i Ekonomibyrån.

I Sverige köper vi i genomsnitt 14 kilo nya kläder och textilier per person och år och 8 kilo slängs varje år. Försäljningen av kläder och skor på nätet ökade med 32 procent till och med augusti i år, jämfört med samma period förra året. Det visar siffror från Svensk Handel.

Trots att mycket görs för att klädindustrin ska bli mer hållbar, finns mycket kvar att göra, enligt Naturskyddsföreningens generaldirektör Karin Lexén.

Ekonomibyrån

– Ett grundläggande problem är ju att vi befinner oss mitt i en klimatkris. Vi måste dra ner på vår konsumtion av kläder och klädindustrin måste bidra till det här.

Greenwashing

Karin Lexén ser en rad exempel på så kallad greenwashing inom klädindustrin, både i Sverige och globalt. Alltså att företag utger sig för att vara mer hållbara än vad de är, eller att produkterna är mer miljövänliga än de är.

–  Det kan till exempel handla om att man säger att någonting är ekologiskt fast det i själva verket är en del i materialet som är ekologisk bomull och så har man inte med hela produktionskedjan, där en del processer inte har någonting alls med certifierad ekologisk vara att göra, säger Karin Lexén. 

”Välj återbruk framför återvinning”

Det bästa man som kund kan göra för att konsumera mer hållbart är att återbruka, enligt Naturskyddsföreningen.

– Alltså köpa på second hand, hyra eller låna. För vi ser att det går åt väldigt mycket energi och sker väldigt mycket klimatutsläpp också vid återvinning av plagg. Man vinner bara kanske 5-10 procent vid återvinning, jämfört med nytillverkning, säger Karin Lexén.

Utöver klimatfrågan finns andra viktiga miljöfrågor som miljögifter och vattentillgång som man enligt Naturskyddsföreningen bör vara medveten om när man köper kläder. 

– Textilproduktionen använder väldigt mycket vatten. Bara tillverkningen av ett par jeans kräver 6000 liter vatten och det går åt väldigt mycket energi och mycket kemikalier. Det här är ett allvarligt problem som måste göras någonting åt.

Se hela avsnittet av Ekonomibyrån: Klädskam på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet