Foto: Frédéric Boudin/Ferd.

Norska systrarna är världens yngsta miljardärer

Publicerad

De är bara 19 och 20 år gamla, men de har mer pengar än någon annan i samma ålder. Norska Alexandra och Katharina Andresen toppar listan över världens yngsta miljardärer.

Det är tidningen Forbes som för 30:e gången släppt sin årliga ranking över världens rikaste personer. Microsoft-grundaren Bill Gates är fortsatt allra rikast, även om han med sina 75 miljarder dollar är 4,2 miljarder ”fattigare” än förra året.

Världens allra yngsta miljardär är norska 19-åringen Alexandra Andresen. Precis som hennes ett år äldre syster Katharina är hon är god för 1,2 miljarder dollar. Systrarna äger 42,2 procent var i Ferd – ett familjeföretag som gått från att vara ett tobaksbolag till ett brett industri- och finansföretag. Systrarnas pappa Johan H Andersen äger 15,2 procent av företaget men är styrelseordförande och har 70 procent av rösterna.

Fick 500 vänförfrågningar på två dagar

Systrarna har ofta avböjt att ställa upp på intervjuer i norska medier. I en intervju i norska Dagens Näringsliv från 2014 sade den äldre systern Katharina att hon inte vill att människor ska döma henne efter hennes pengar.

– Det är mycket press och mycket obekväma frågor. Man kan få frågor när som helst och vanligtvis är jag inte redo för det. Vårt namn är så förknippat med pengar att det alltid blir ett tema.

Katharina medverkade också i Skavlan i december, där hon berättade att hon på två dagar fick 500 vänförfrågningar på Facebook när uppgifterna om hennes förmögenhet publicerats.

Persson rikaste svensken

Totalt finns 26 svenskar med på Forbes lista. Rikaste svensk är H&M-ägaren Stefan Persson med en förmögenhet på 20,8 miljarder dollar, han rankas som nummer 32 bland världens rikaste. Hans yngste son Tom Persson, 31, är den yngste svenske dollarmiljardären med sina 2,4 miljarder.

Totalt har Forbes listat 1.810 dollarmiljardärer.

Världens rikaste 2016 enligt Forbes

Visa
  1. Bill Gates, USA, grundare av Microsoft. Förmögenhet: 75 miljarder dollar.
  2. Amancio Ortega, Spanien, grundare av klädföretaget Zara. Förmögenhet: 67 miljarder dollar.
  3. Warren Buffet, USA, investerare och affärsman. Förmögenhet: 60,8 miljarder dollar.
  4. Carlos Slim Helu, Mexiko, affärsman. Förmögenhet: 50 miljarder dollar.
  5. Jeff Bezos, USA, grundare av näthandelsföretaget Amazon.com Förmögenhet: 45,2 miljarder dollar.
  6. Mark Zuckerberg, USA, grundare av Facebook. Förmögenhet: 44,6 miljarder dollar.
  7. Larry Ellison, USA, grundare av mjukvaruföretaget Oracle. Förmögenhet: 43,6 miljarder dollar.
  8. Michael Bloomberg, USA, affärsman och politiker. Förmögenhet: 40 miljarder dollar.
  9. Charles Koch, USA, vd för industriföretaget Koch industries. Förmögenhet: 39,6 miljarder dollar och David Koch, USA, vice vd för industriföretaget Koch industries. Förmögenhet: 39,6 miljarder dollar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer