Foto: Ørn E. Borgen/TT

Norwegians aktie störtdyker igen

Uppdaterad
Publicerad

Det krisdrabbade norska lågprisflygbolaget Norwegians aktie störtdyker med 15 procent på Oslobörsen.

Kurskollapsen följer på en ansökan om konkursskydd för två dotterbolag i Irland, där bolaget har sina flygplanstillgångar.

Ansökan om konkursskydd, som ska tas upp av en irländsk domstol den 7 december, har lämnats in sedan Norges regering stängt dörren för ytterligare direktstöd till Norwegian ovanpå de tre miljarder som sköts till i maj.

Enligt regeringen är Norwegians ägarstruktur otydlig och ägarna passiva i krisen, vilket gör att de ser en risk för att mer stödpengar skulle kunna försvinna till utländska ägare.

Kassan snart tömd

Norwegians ansökan om konkursskydd ska upp i en irländsk domstol den 7 december.

Flygbolaget har tidigare i november varnat för att bolagets kassa är tömd någon gång under första kvartalet 2021 om det inte skjuts till mer stöd och siktar nu på att med konkursskydd rekonstruera sitt skuldberg.

Många svenska småsparare

En Norwegian-aktie kostar i och med torsdagens kursras knappt 40 norska öre. Det kan jämföras med ett pris kring 40 kronor per aktie i början av året, innan covid-19-pandemin slog till. Och går man fem år bakåt i tiden låg priset för samma aktie en bra bit över 200 kronor.

Det är många svenska småsparare som i och med den dramatiska utvecklingen för det norska flygbolaget har anledning att hålla andan.

Norwegianaktien har trots turbulensen under coronakrisen snabbt blivit en av de absolut populäraste utländska aktierna bland svenska småsparare. Enligt Nordnet finns det tusentals svenska aktieägare, fler än vad som finns i kända amerikanska storbolag som Apple eller Tesla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer