Foto: TT

Nu ska kunderna kartläggas med kameror

Uppdaterad
Publicerad

Med ny teknik ökar möjligheten för fysiska butiker att kartlägga kundernas beteende, på samma sätt som näthandeln gjort under lång tid. Men forskare varnar för riskerna med att företag samlar på sig stora mängder data.

SVT Nyheter kommer under den närmaste veckan att berätta om de nya tekniker som används för att kartlägga oss som konsumenter. De innebär inte sällan ett utbyte mellan kund och handlare – där kunden bidrar med sin information mot att man får mer personligt inriktade erbjudanden.

Malin Sundström forskar om konsumenters köpbeteenden vid högskolan i Borås. Hon ser risker med att stora mängder data samlas hos enskilda företag.

Mer än de behöver

– I den bästa av världar vet vi att informationen hamnar där den ska. Men det kan vi ju aldrig vara riktigt säkra på.

Sundström menar att bolagen ofta samlar in mer än vad de behöver.

– De vet inte vad de ska göra med den. Man samlar för att det ska vara bra att ha.

Företagen å sin sida framhåller gärna fördelarna för konsumenten bland annat individuellt utformade erbjudanden och möjlighet till geografisk positionering så man kan få navigering till den vara man söker.

Tar hjälp av tekniken

Bland teknikerna som används finns bland annat nya sorters övervakningskameror och wifi-avlyssning av mobiltelefoner. En del sker helt öppet och med konsumenternas aktiva deltagande, annat utan att man får kännedom om det.

SVT granskar just nu hur ny teknik används för att kartlägga oss som konsumenter – diskutera under #konsumentjakt i sociala medier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Jakten på konsumenterna

Mer i ämnet