Pensionsbolaget Allra har sitt huvudkontor på Sveavägen i Stockholm. Foto: TT / Jonas Ekströmer

Nu flyttas miljardbelopp från Allra

Uppdaterad
Publicerad

Pensionsmyndigheten har nu börjat flytta sparares pengar från skandalbolaget Allra. Tusentals sparare som velat byta fond, har inte kunnat göra det, på grund av tekniska problem. Det handlar om drygt en miljard kronor. Samtidigt skickar myndigheten i dag brev till 95.000 sparare i Allra och informerar hur man gör om man vill byta fond.

Efter att fonderna i Allra först köpstoppades i februari och ledningen sedan polisanmäldes har många fondsparare velat lämna Allra och byta fond. Men den 16 mars tog Pensionsmyndigheten ett större steg och polisanmälde företagsledningen i Allra och vill avregistrera fonden helt.

Då skulle samtliga sparares pengar automatiskt flyttas till statliga soffliggarfonden AP7 Såfan. Fondspararna i Allra informerade också om detta i brev.

Men det blev aldrig så. Allra överklagade avregistreringen, och kammarrätten beslutade inhibera beslutet – dvs det skall inte verkställas i avvaktan på juridiska processer. Därför har pensionsmyndigheten varken rätt eller möjlighet att flytta några pengar. Det är bara enskilda sparare som kan byta.

Tvingas backa

Sen dess har cirka 8.000 fondsparare försökt flytta totalt drygt en miljard kronor från Allra senaste veckorna. Men myndigheten har inte lyckas genomföra transaktionerna. Istället har fondbytena bara ”registrerats” och pengar har funnits kvar hos Allra.

Enligt Pensionsmyndigheten berodde problemen på den stora säljordern när man avsåg flytta samtliga pengar hos Allra – 16 miljarder – till Såfan. När man tvingades backa denna order efter bakslaget i Kammarrätten, så blockerades de tekniska systemen, och inga transaktioner gick att genomföra.

Myndigheten sa först att det bara skulle ta några dagar så skulle dom registrerade bytena vara genomförda. Dröjsmålet tog flera veckor. Men nu har man börjat genomföra flytten av pengar, säger Pensionsmyndighetens pressekreterare Jimmy Larsson-Hagberg till SVT på torsdagen:

– De första transaktionerna började redan igår, dom flesta görs idag. Vi tror att det blir helt klart först imorgon.

20.000 bytte fond

Det betyder att det fortfarande finns en liten eftersläpning i systemet. Vill man i dag registrera ett byte från Allra, kommer man hamna i kön bakom de 8.000 tidigare fallen, och själva försäljningen kommer troligen göras imorgon.

När Allras fyra fonder köpstoppades i februari, var det drygt 20.000 sparare som hann byta fond.

Den 16 mars ville pensionsmyndigheten avregistrera Allras fonder helt, sen dess har det inte gått att flytta pengar.  I Förra veckan ansåg inte pensionsmyndigheten att det var något problem att fondspararna genom informationen i brevet de fått kunde tro att deras pengar var flyttade eller skulle flyttas automatiskt.  Det fanns inget skäl, sa man då, att gå ut till alla kunder med ny information förutom det som fanns på hemsidan:

– Det stod i brevet de fick att detta byte kan ta tid, sa Jimmy Hagberg Larsson då till SVT.

Informationen stämmer inte

Men nu har man ändrat sig. I dag går ett nytt brev ut till 95.000 fondsparare som i dag har pengar i allra där pensionsmyndigheten poängterar att Informationen i tidigare brev inte längre stämmer.

Man understryker att myndigheten fortfarande vill avregistrera Allras fonder, men att den processen ”tillfälligt stoppats” av kammarrätten. Och utan någon uttalad uppmaning skriver man att ”Om du vill byta Allras fonder måste du göra det själv”.

Allras vd Alexander Ernstberger säger till SVT Nyheter att det är bra att man informerar fondspararna vad som gäller, så länge man inte på något fult sätt uppmanar till byte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pensionsbolaget Allra

Mer i ämnet