Konkurrensen har hårdnat på bolånemarknaden. Foto: TT

Nu sänks bolåneräntorna ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har flera aktörer sänkt priset på bolån. De kunder som lånat pengar till bostad hos SBAB, Ikano Banken och ICA Banken har alla fått billigare lån. Detta efter att konkurrensen hårdnat på bolånemarknaden.

Bankerna tjänar varje år stora pengar på bolån och under många års tid har bankernas marginal på bolån ökat.

För nio år sedan, strax efter finanskrisen låg marginalen på blygsamma 0,2 procentenheter. Under det andra kvartalet 2017 nåddes rekordnivån 1,73 procent. Allt enligt statistik från Finansinspektionen, FI.

– De tjänar vansinnigt mycket pengar på bolån, sa då Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund.

Trendbrott – nu sjunker marginalerna

Sedan dess har ett trendbrott skett och marginalerna har minskat något, även om de fortfarande ligger på historiskt höga nivåer. För det första kvartalet 2018 ligger bankernas marginal på bolån på 1,64 procent.

Delvis beror trendbrottet på att bankerna den senaste tiden har utmanats av nya aktörer på bolånemarknaden. En av utmanarna är ”Enkla.com” som erbjuder en boränta på 0,95 som binds på tre år. Alltså långt under storbankernas snitträntor som ligger omkring 1,6 procent (listräntorna för den som inte har prutat på bolånet ligger omkring 2,0 procent).

Flera aktörer sänker priset på bolån

Nu märks den ökande konkurrensen även hos flera andra. Både SBAB och deras samarbetspartners Ikanobanken och ICA Banken har den senaste veckan sänkt sina bolåneräntor med 0,10 procentenheter på lån med kortare bindningstider.

– Det är i dagsläget fortsatt höga marginaler på bolån och allra störst är de på lån med kort löptid. Vi ansåg därför att vi har möjlighet att genomföra en sänkning, säger Karin Hellgren, chef för externkommunikation på SBAB.

Hon menar att bolånetagarna blir medvetna om sin egen boendeekonomi när konkurrensen hårdnar och nya erbjudanden uppmärksammas i media.

– Då är vi där och ökar konkurrensen ytterligare, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bostadsmarknaden

Mer i ämnet