Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför pratas det så mycket om Nvidia på börsen? Alexander Norén förklarar Foto: SVT

”Nvidia är AI:s Zlatan”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

I dagens AI-guldrusch så är det Nvidia som tjänar de stora pengarna. Det är de som tillverkar guldhackorna. Hårdvaran som krävs för att driva AI-modellerna som ger oss chat-GPT, Googles Gemini och Microsofts Co-pilot. De sistnämnda är Nvidias största kunder.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Bolaget, som först var känt för att göra grafikkort för spelindustrin har nu AI-bolagen som sin dominerande kassako. Nvidia har över 80 procent av marknaden för de chip som krävs för att utveckla och underhålla de senaste AI-tjänsterna.

Vinsten har tredubblats på ett år, med den största tillväxten från försäljning till den exploderande AI-industrin där efterfrågan vida överstiger möjligheten att leverera. Det är ingen idé att pruta eller be om mängdrabatt om man handlar av dem just nu.

Kvartalsrapport överträffade förväntningar

Nvidia är AI’s Zlatan. Aktien har mer än fördubblats på ett år. Bara sedan årsskiftet är den upp nära 40 procent. Och när man tror att de inte kan stiga mer, att karriären toppat, så fortsätter de att göra mål.

Senaste kvartalsrapporten överträffade de redan högt ställda förväntningarna. Aktien rusade ytterligare 10 procent i efterhandeln och Nvidia är i dag ett av USA-börsens fem högst värderade bolag.

Är det affischnamnet för en AI-bubbla?

Det är alltid vanskligt att säga vad som ska hända på börsen. Men att AI i sig skulle vara en bubbla eller en fluga – glöm det!

Däremot ska inte Nvidia tro att de får vara ensamma monopolister på tronen för evigt.

Techjätten OpenAI:s Sam Altman har storslagna planer på att bygga en konkurrent. Inte minst för att försäkra sig om att hans eget bolag, som ligger bakom ChatGPT, ska ha säker tillgång till de guldhackor som krävs för att fortsätta bryta ny AI-malm. Samtidigt tittar även Microsoft och Amazon tittar på hur man kan göra sig mer självförsörjande.

Någonstans kommer även Nvidia nå sin topp – även om AI-ruschen bara har börjat.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.