Netflix och Spotify är exempel på aktier som gått bra under pandemin. Foto: TT

Ny techbubbla på börsen?

Uppdaterad
Publicerad

Börsen backade idag. Men i stort har den återhämtat det mesta av fallet efter corona bröt ut. Teknikbolagen är de stora börsvinnarna som står emot det mesta.

Efter börsraset i mars är den tekniktunga Nasdaq-börsen i USA tillbaka på samma höga nivåer som innan Corona. Inte så konstigt med tanke på att den huserar techvinnare i krisen som Apple (upp 58% sen börsbotten 23:e mars), Amazon (+39%), Google (+39%) och Netflix (+21%). Samtidigt som arbetslöshet och konkurser tagit fart i den övriga ekonomin. Är det en ny techbubbla vi ser?

– Jag tror absolut inte det är en bubbla. Det kan sväva ut lite i det korta perspektivet, men aldrig tidigare har så mycket av vår tid och pengar gått till techbolag, konstaterar Nicklas Andersson, aktieprofil på Avanza.

– De långsiktiga vinnarna är de som har förmågan att ta till sig nya tekniker. De stora techjättarna är ju duktiga på det. Dels har de egen innovation och så köper de upp bolag, berättar investeraren Sophia Bendz, partner på Atomico som är ett av Europas största rikskkapitalbolag med fokus på tech.

– Definitivt inte en bubbla som den vi såg vid millenieskiftet. Sen finns det andra risker med de stora techbolagen, att de anses bli för mäktiga och kanske blir påtvingade av myndigheter att styckas upp i mindre delar och utsättas. Då utsätts de för mer konkurrens och blir också mindre värdefulla, säger investeraren Christer Gardell på Cevian Capital.

Se kvällens Ekonomibyrån (SVT2 kl 22.10 och SVT Play från 20.00).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.