Vem är ”Roaring Kitty”, vilket ansvar har hedgefonderna och varför stoppades handlingen av Gamestopaktier? Jonas Ohlin förklarar den senaste vändningen. Foto: Reuters, SVT

Ny vändning kring Gamestop: ”Roaring Kitty” pekas ut

Uppdaterad
Publicerad

Många har förlorat stora pengar på Gamestop-aktien den senaste månaden. Men vem, om någon, bär egentligen ansvaret? Det försöker nu både politiker, hedgefondsförvaltare och småsparare få ett svar på.

Upp som en sol och ned som en pannkaka. Ett passande ordspråk för att beskriva den omsusade Gamestop-aktien. I slutet av januari var den värd över 350 dollar, samma siffra nu är mindre än 40 dollar.

Svängningen innebär att många gått miste om stora pengar och nu söker många svar på hur det kunde hända.

I det amerikanska representanthuset har både chefen till nätmäklaren Robinhood och hedgefondchefer frågats ut kring deras roll i berg- och dalbanefärden på börsen.

Redditanvändare pekas ut som ansvarig

En centralfigur i historien är personen ”Roaring Kitty”, som på Reddit kallar sig ”deepfuckingvalue”. Hans riktiga namn är dock Keith Gill. Han har av många pekats ut som en av de ansvariga bakom upphaussningen av Gamestopaktien.

I den digitala utfrågningen med USA:s representanthus svarar Gill på kritiken.

– Det jag skrivit på sociala medier och det jag själv investerat är bara baserat på mina egna efterforskningar och analyser.

Se reporter Jonas Ohlin förklara den senaste vändningen kring Gamestop i spelaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.