Foto: TT/Pressbild

”Amorteringskraven ett dråpslag mot studenterna”

Uppdaterad
Publicerad

De nya amorteringskraven innebär ökade månadskostnader för många, men är särskilt ett dråpslag mot studenter som vill köpa bostad, säger privatekonomen Annika Creutzer.

I dag presenterade Finansinspektionen förslag till hårdare amorteringsregler för låntagare för att dämpa de svenska hushållens skulder. Förslagen gäller bara nya lån och påverkar främst dem som måste ta sig in på bostadsmarknaden och som inte har det så gott ställt, enligt Creutzer.

– Det är ett mycket hårt slag mot studenterna. Där är nackdelen med att man sätter skarpa regler som dessa, säger hon och fortsätter:

– För de vanliga hushållen med två normala inkomster och kostnader blir det dyrare men inte den chockhöjning som många befarat, säger Creutzer.

”Kan förstärka outsider-effekt”

Josefine Uppling, analyschef vid branschorganisationen Mäklarsamfundet, påpekar att det finns något gott med en sund amorteringskultur, men säger samtidigt att man oroar sig för att de nya kraven ska göra det ännu svårare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Det vi oroar oss för är en förstärkning av insider- och outsider-effekter som vi ser redan i dag.

– Unga har en högre tröskel in på bostadsmarknaden och riskerar att få det ännu jobbigare. Det är dåligt ur ett samhällsekonomiskt perspektiv om unga till exempel inte kan flytta till högskola eller universitet, säger hon.

Dämpar inte köplusten

Enligt Mäklarsamfundet har man inte märkt av en dämpad köplust inför Finansinspektionens besked. Orsaken ska vara låga utbud av bostäder – något som inte längre bara är ett storstadsproblem, enligt förbundets senaste prognos för utvecklingen på bostadsmarknaden.

– Det råder bostadsbrist där människor vill bo. I universitetsstäder och residentstäder ser vi tydligt nu att utbudsproblematiken blir som i storstäderna.

Hårdare amorteringskrav kommer inte lösa grundproblematiken på bostadsmarknaden enligt Uppling, och Mäklarsamfundet efterlyser långsiktiga reformer.

– Det byggs för lite och det är för lite rörelse i det befintliga bestånden.

Så påverkas bolånetagarna

Finansinspektionen har tagit fram ett par exempel på hur de nya reglerna påverkar olika hushåll. Exemplen utgår från att familjen har lån på 85 procent av värdet på bostaden.

  • För ett hushåll med 1 miljon kronor i lån blir den månatliga amorteringen 1.700 kronor. Det ska ställas mot den amortering på 1.200 kronor som samma hushåll har idag med Bankföreningens befintliga rekommendation.
  • Lånar hushållet 2,5 miljoner kronor ökar amorteringen till 4.200 kronor i månaden från dagens 2.900 kronor i månaden.
  • Tar hushållet ett lån på 5 miljoner kronor behöver de amortera 8.300 kronor i månaden mot dagens 5.900 kronor i månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.