Foto: Jacob Ford/Odessa American via AP

Oljepriset rasar – lägsta hittills

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska WTI-oljan befinner sig i fritt fall – under måndagskvällen var priset tidvis en cent per fat. Det är det lägsta sedan det började handlas med WTI-olja 1983.

– Det är helt galet. Jag har aldrig sett nåt liknande, säger oljeanalytikern Thina Saltvedt.

Den som köpte ett fat WTI-olja vid årsskiftet fick betala runt 60 dollar per fat. Sedan dess är jätteras närmast en underdrift för att beskriva vad som hänt med oljepriset. Under måndagen föll priset med mer än 99 procent, och ett fat handlas för runt en cent. Det är det klart lägsta priset sedan det började handlas med WTI-olja 1983.

Terminskontrakten som förfaller i maj föll till minus 37 dollar. Handlarna fick alltså betala för att bli av med sin olja.

Fallet är det snabbaste och största någonsin.

Priskollaps: ”Helt galet”

Larm om att oljelagren i framför allt Oklahoma snart är fulla låg bakom kollapsen.

-Det som händer nu är att det är svårt att hitta lagringsplats för oljan som produceras i USA. Det är fullt, rätt och slätt. Då måste man dumpa priserna, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea.

Dessutom fick svaga ekonomisiffror från de viktiga ekonomierna Japan och Tyskland marknaden att tvivla på att oljekonsumtionen kommer att återhämta sig inom en snar framtid.

-Det är ingen som vill ha oljan, säger en märkbart tagen Thina Saltvedt, och tillägger att situationen är extrem:

-Det är helt galet. Jag har aldrig sett nåt liknande.

Samtidigt har den kanadensiska råoljan rasat ännu mer – och flera typer prissattes under måndagen till minus. Oljebolagen fick alltså betala för att bli av med oljan, och analytiker oroar sig för att samma sak ska hända i USA, rapporterar Financial Times.

Ekonomisk kris

En priskollaps för oljan får stora konsekvenser för världsekonomin. I oljekonsumerande länder kommer billiga energipriser att stötta ekonomin, medan det kommer att leda till djupa ekonomiska kriser i oljeländer. Det säger oljeanalytikern Samuel Ciszuk till SvD.

– I Mellanöstern kommer stora massor av gästarbetare att skickas hem till de fattigare länderna i regionen. Sist det hände dröjde det inte länge förrän vi hade en arabisk vår, säger Ciszuk till SvD.

Hos världens största oljeproducent – USA – blir följderna också stora. Hög arbetslöshet och djup ekonomisk kris väntar i de delar av landet där Trump har störst väljarstöd, enligt Ciszuk.

Nordsjöoljan klarar sig

Nordsjöoljan Brent har samtidigt ”bara” sjunkit omkring åtta procent, till drygt 26 dollar per fat. En anledning är att det finns mer lagringskapacitet i Europa, en annan är att det handlas med olika kontrakt. Det är kontrakten för WTI-olja som gäller för leverans i maj som rasat så mycket i pris.

– Den ”ska bara ut” innan kontraktets sista dag. Därför får vi de här extrema utslagen, säger Thina Saltvedt.

Brentkontrakten gäller å sin sida för leverans i juni, då marknaden hoppas att efterfrågan ska ha återhämtat sig.

Otillräckliga åtgärder

Fallet kommer trots att oljeproduktionen under maj och juni kommer att minska med 9,7 miljoner fat om dagen, vilket motsvarar ungefär 10 procent av den globala tillgången på olja, enligt oljeavtalet mellan Opec och ytterligare tio oljeländer (Opec+). Men det räcker inte för att stävja de stegrande lagren av olja.

– Det är mycket som ska till för att balansera marknaden. Man tror inte att de här åtgärderna är tillräckligt stora och det kommer inte att hindra världens oljelager att fyllas upp, säger Thina Saltvedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.