OS ger Brasilien ekonomisk baksmälla

Publicerad

Stora infrastruktursatsningar och rädsla för zika-viruset – Brasiliens redan tyngda ekonomi kan vänta sig en baksmälla efter OS. En lösning på den politiska krisen och en hållbar plan för statsfinanserna är avgörande för om landet ska kunna komma på fötter, enligt Per Hammarlund på SEB.

Brasilien har under de senaste åren beskrivits som en ekonomi i fritt fall. En allt för expansiv finanspolitik har försatt landet i recession. I år väntas BNP sjunka med mellan 3,5–4,0 procent.

Värdskapet för både fotbolls-VM 2014 och nu sommar-OS har gjort hålet i den brasilianska statsbudgeten än djupare med bygget av nya arenor och stora infrastruktursatsningar. Någon skjuts i ekonomin har det knappast blivit.

Rädsla för zika

Notan för OS är hittills uppe i runda slängar 4,6 miljarder dollar, närmare 40 miljarder kronor, enligt en studie från Oxford University Saïd Business School.

– Arenorna ger ingen positiv ekonomisk effekt. Det kommer att hänga med ett tag att de har spenderat pengar på det, säger Per Hammarlund, chefstrateg, på SEB.

Spridningen av zika-viruset kommer troligtvis också dämpa den kortsiktiga konsumtionseffekten av OS som landet hade hoppats på, enligt Hammarlund.

Stora infrastruktursatsningar har däremot varit nödvändiga, och kan vara positiva på längre sikt, och OS är inte en avgörande faktor för Brasiliens framtida ekonomiska utveckling, menar han.

– Brasilien är en förhållandevis stor ekonomi och de står inte och faller med OS, säger Hammarlund.

Försiktigt positiv

Det väntas förändringar när det gäller privata investeringar i infrastrukturprojekt och då behovet av nya vägar, järnvägar och hamnar i Brasilien är fortsatt stort är det en viktig faktor.

– Det är viktigare än OS i sig. Missar de det kommer bakfyllan efter OS bli ännu värre.

Per Hammarlund har i nuläget en försiktigt positiv syn på Brasiliens ekonomi framåt. Att presidenten Dilma Rouseff blir formellt avsatt vid omröstningen i slutet av augusti är en viktig nyckel för att vända utvecklingen.

Mer balans i utrikeshandeln, då exporten har börjat komma igång, och ett program med åtgärder för att göra statsfinanserna mer hållbara har gjort att inbromsningen i ekonomin ändå redan mattats av något.

– Det är ingen stark tillväxt vi ser men det har börjat vända lite, säger Per Hammarlund.

Fakta: Brasiliens ekonomi

Visa

Brasiliens BNP backade 5,4 procent i första kvartalet 2016. Förra året backade BNP med 3,8 procent.

Budgetutfall: (exklusive räntebetalningar) –2,5 procent av BNP maj 2016, –0,9 procent av BNP 2015.

Nominell budget: –10,1 procent av BNP maj 2016, jämfört med –8,2 procent av BNP 2015.

Arbetslösheten låg på 11,2 procent i maj 2016. I december 2014 var siffran 6,5 procent.

En dollar (USD) är 3,27 reals (22 juni) vilket är på samma nivå som för ett år sedan. I januari 2014 kostade en dollar 4,04 reals.

Källa: IBGE (Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística), Banco Central do Brasil, Bloomberg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer