Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stéphanie Gandet, som driver advokatfirma i Frankrike, och Martina Wallenberg, som arbetar på SEB, sitter bägge i Wallenbergs stiftelser. Men vem som tar över makten i familjen Wallenberg är än så länge oklart. Foto: Press/Arild Vågen

Osäker tronföljd i miljardimperiet Wallenberg

Uppdaterad
Publicerad

Finansfamiljerna har pengar, makt och stort inflytande i näringslivet. Men vilken framtid väntar de mäktiga släkterna Wallenberg och Stenbeck?

– Det finns en otroligt genomarbetad plan i familjen Wallenberg, säger journalisten Henrik Huldschiner i Ekonomibyrån.

I Sveriges mest inflytelserika finansfamilj pågår ett generationsskifte. Över 30 personer i släkten Wallenberg anses tillhöra familjens nya – sjätte – generation. Under de senaste åren har flera unga arvtagare förberetts och fått positioner i de stiftelser som kontrollerar familjens förmögenhet.

– Men det är ingen som fått någon publik roll, i till exempel ett stort börsbolag. Jag tror att den yngre generationen måste testas, få publika roller, möta journalister och aktieägare. Flera av dem är i 40-årsåldern men ändå hålls de undan, säger journalisten Henrik Huldschiner, som länge följt familjen Wallenberg, i Ekonomibyrån.

”Hålls undan”

Vilka som kommer att få framstående positioner i familjeimperiet är än så länge oklart, enligt Henrik Huldschiner, men lyfter fram ett par framtidsnamn som tidigare cirkulerat i flera medier. Två toppnamn är Stéphanie Gandet, som driver advokatfirma i Frankrike och sitter i styrelsen för en av familjen Wallenbergs stiftelser. Även Martina Wallenberg, som arbetar på SEB och är styrelsemedlem i en av familjens stiftelser, har pekats ut som en poteniell efterträdare.

– De hålls undan och jag förstår det. Men jag tror att man måste kastas ut i offentligheten, säger Henrik Huldschiner.

Lämnat Sverige

I familjen Stenbeck, som länge styrt investmentbolaget Kinnevik, ser framtiden än mer oviss ut. I podden Dynastin har Svenska Dagbladet berättat om hur syskonen i familjen Stenbeck valt att backa undan från familjens maktbolag. Cristina Stenbeck, som tog över när hennes pappa Jan Stenbeck dog 2002, har inte längre någon aktiv roll i bolaget och har lämnat Sverige.

– Det som är fascinerade med familjen Stenbeck är att det känns som att ingen vill ha makten. Cristina Stenbeck har i princip abdikerat och ingen av hennes syskon verkar vara intresserad av att efterträda henne, säger Jan Almgren, näringslivsreporter på Svenska Dagbladet.

Se Ekonomibyråns senaste avsnitt ”Finansfamiljerna” på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomibyrån

Mer i ämnet