Oväntat vinstfall för Swedbank

Publicerad

Sämre resultat än väntat fick Swedbanks aktiekurs att sjunka. Nettoresultatet för andra kvartalet hamnade på 1 592 miljoner kronor efter en stor nedskrivning med anledning av försäljningen av bankens ukrainska dotterbolag.

Rörelseresultatet, före nedskrivningar, var 4 393 miljoner kronor under andra kvartalet. Det var lägre än väntat och lägre än motsvarande period förra året (4 538 miljoner kronor)

– Vi har haft bra kundaktivitet under andra kvartalet och det är press på bolånemarknaden, men där tar vi kunder, säger Michael Wolf, vd och koncernchef för Swedbank.

Räntenettot steg till 5 409 miljoner kronor, från 5 035 miljoner kronor. Provisionsnettot ökade till 2 525 miljoner kronor, från 2 339 miljoner kronor.

I maj såldes dotterbolaget i Ukraina vilket innebar en kostnad på 1 875 miljoner kronor. Frånsett denna engångseffekt bedömer banken resultatet som ”stabilt”.

Marginalerna på bolån fortsatte sjunka vid nyutlåning i Sverige vilket hade en svagt negativ påverkan på räntenettot.

25 procent av bolånemarknaden

Swedbank har, enligt Michael Wolf, en marknadsandel på drygt 25 procent av bolånemarknaden. Banken har dock under senare tid varit försiktig med att slåss om nya kunder och har haft en andel på cirka 10 procent av de nya kunderna.

Michael Wolf använder ordet ”ansvarstagande” för att beskriva bankens agerande. De har inte velat bidra till att hushållen drar på sig för stora lån.

– Bolån är oftast en nyckel till andra affärer med privatkunder men banken måste ta ansvar för de risker som alltför stora lån innebär, säger Michael Wolf.

Under senare år har inte minst Riksbanken drivit opinion mot för hög skuldsättning hos hushållen.

– Halva vår balansräkning består av bolån medan endast 15 procent av vår vinst kommer därifrån, säger Michael Wolf som svar på frågan om banken kan pressa sina marginaler ytterligare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.