Pensionsmyndigheten överklagar Allrabeslut

Publicerad

Pensionsmyndigheten anser att kammarrätten agerat fel när den stoppa myndighetens beslut om Allra. Beslutet överklagas nu till Högsta förvaltningsdomstolen.

Turerna kring fondbolaget Allra fortsätter. I fredags beslutade kammarrätten i Stockholm om så kallad inhibition, som innebär att Pensionsmyndighetens beslut att avregistrera Allras fonder från premiepensionssystemet inte gäller under den tid ärendet prövas.

”Fel av kammarrätten”

Pensionsmyndigheten anser att kammarrätten har begått ”ett allvarligt förfarandefel som får långtgående konsekvenser för både enskilda och det allmänna”, enligt myndighetens överklagan till Högsta förvaltningsdomstolen.

Både Pensionsmyndigheten och Allras egna revisorer har polisanmält bolaget.

Bakgrunden till Pensionsmyndighetens granskning av Allra var klagomål om aggressiv marknadsföring och påstridiga försäljare. Det har också framkommit medieuppgifter som pekar på att det finns tveksamheter i hur bolaget drivs.

Tjänat stora summor

Allras två huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson har tjänat stora summor på verksamheten. 2012 gjorde de enligt SvD vinst på 100 miljoner kronor, på en privat affär med huvudägaren i finansbolaget Oak Capital.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.