Foto: TT

Pensionspengar fastlåsta i fonder

Publicerad

Drygt 22.000 sparare i premiepensionen har fått sina pengar fastlåsta i fonder på grund av en tvist mellan Pensionsmyndigheten och fondbolaget Falcon Funds.

Det handlar om tre fonder där spararna tillsammans har 2,4 miljarder kronor placerat, skriver Dagens Nyheter.

I juni sade myndigheten upp avtalet med fondbolaget och begärde att det skulle sälja tillgångarna i de tre fonderna så att de kunde placeras i det statliga alternativet AP7 Såfa i stället. Men det har fondbolaget inte gjort.

– Falcon vägrar att utfärda den säljorder som vi lagt och som vi har rätt till, enligt regelverket. Vi har fått beskedet att de stoppat handeln i fonderna, säger Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten, till DN.

– Det är mycket viktigt att pengarna ska frigöras och det är väldigt oroande att det drar ut på tiden.

Enligt Falcon Funds har myndigheten inte rätt att säga upp avtalet.

De drygt 22.000 spararna kan nu inte göra några nya val i systemet. Myndigheten kan inte säga när de får tillgång till sina pengar.

När tvisten, som handlar om att externa rådgivare ska ha använt spararnas elektroniska id för att byta fonder, avgörs är oklart. Det finns ärenden i flera rättsliga instanser.

Samtidigt har utvecklingen i fonderna varit dålig. Förra året sjönk de med 7–12 procent i värde, enligt analysföretaget Morningstar, medan Såfan gick upp med sex procent under samma period.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.