Det ryktas att Pfizer kan vara på väg att höja sitt bud, och Astra Zeneca-aktien steg på börsen på torsdagen. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) känner stor oro inför Pfizers planer på att köpa Astra Zeneca.
– Vi har negativa erfarenheter av Pharmacia (som Pfizer köpte 2002). Det ställdes i utsikt att det skulle innebära jobb och insatser i Sverige som vi inte tycker har infriats. Det gör att vi känner stor oro när det gäller jobb och forskningsresurser, säger Reinfeldt.
Från 3.300 till 500
Pfizer har sedan 2002 sålt eller lagt ner större delen av verksamheten i Sverige. Drygt 3.300 jobbade i Sverige för Pharmacia vid förvärvet, enligt Pfizers svenska kommunikationsdirektör Christina Astrén Eriksson. I dag har Pfizer bara 500 personer anställda här.
– Men bara 59 av de anställda på Pharmacia vid förvärvet var forskare, säger hon.
Astra Zeneca har redan lagt ned sin forskning i Södertälje och de svenska jobben har blivit 3 000 färre sedan 2010, men Astra Zeneca har bland annat kvar tillverkning i Södertälje och forskning i Mölndal. Vad som skulle hända med Astra Zenecas svenska verksamheter vid ett eventuellt förvärv kan inte Christina Astrén Eriksson säga.
Vd Ian Read har lovat att 20 procent av forskningspersonalen vid ett samgående skulle finnas kvar i Storbritannien men inte gett några liknande löften för Sverige.
– Jag kan inte kommentera koncernchefens uttalande, säger hon.
Löfven mycket skeptisk
S-ledaren Stefan Löfven säger att det är ägarnas sak att avgöra om Pfizers locktoner ska besvaras. Men själv tror han att det vore dåligt för Sverige.
– Jag är mycket skeptisk, säger Löfven som sedan han blev partiledare har ägnat mycket tid åt att prata om life-science som ett viktigt framtidsområde för Sverige.
Reinfeldt pekar på att Sverige har anslagit ”mycket stora forskningsresurser inom life science”.
– Det är ju klart att med så stora insatser av skattebetalarnas pengar vill ju vi värdesäkra att det leder till fortsatta jobb och utveckling i Sverige, säger statsministern.
Pfizer intresserat av Astra Zeneca
- Pfizer har närmat sig Astra Zeneca flera gånger med ett bud. Det senaste budet avvisades efter bara några timmar av Astra Zenecas styrelse, som ansåg att det var för lågt. Styrelsen har betonat att man hellre vill fortsätta som ett självständigt bolag.
- Pfizers senaste bud på 50 pund per aktie, motsvarande drygt 551 kronor, värderar Astra Zeneca till 63 miljarder pund, motsvarande 694 miljarder kronor.
- Pfizer har fram till 26 maj på sig att lägga ett slutgiltigt bud.
- På torsdagen kom rykten om att budet skulle kunna höjas till 53 pund per aktie.
- Dessutom meddelade Astra Zeneca att man inleder en fas III-studie kring ett lungcancerläkemedel. (TT-Reuters)
Pfizer lovar att satsa på forskning
- Pfizer lyfte i går fram vilka fördelar en fusion med Astra Zeneca skulle innebära för forskningen. Men på den karta som Pfizer tagit fram för att visa hur man ser på forskningen vid ett samgående saknas Sverige, skrev tidningen Svensk Farmaci på onsdagen.
- Endast forskningsanläggningar i USA och Storbritannien finns med på kartan. Men Pfizers kommunikationsdirektör Christina Astrén Eriksson säger till TT att det som visas på kartan är Pfizers nuvarande forskningsverksamheter.
- Astra Zeneca har mellan 2010 och i dag minskat antalet anställda från 9.100 till 5.900 anställda, bland annat till följd av att forskningen i Södertälje lagts ned. Men nu har Astra Zeneca koncentrerat forskningen till tre orter i världen, varav svenska Mölndal är en. (TT)