Handelsbankens vd Carina Åkerström. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vinstlyft i storbankernas kvartalsrapporter

Uppdaterad
Publicerad

Handelsbanken redovisar en rörelsevinst på 6 586 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 5 307 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Den andra storbanken som rapporterat, SEB, överträffar marknadens förväntningar.

Handelsbankens räntenetto, det vill säga skillnaden mellan inlåning och utlåning, var 8 013 miljoner kronor, mot 7 429 miljoner kronor under samma tid förra året. Provisionsnettot blev 2 911 miljoner kronor, mot 2 662 miljoner kronor förra året.

Kostnaderna för Handelsbanken steg 3 procent, och uppgick till 5 167 miljoner kronor. Samma period förra året var de 4 996 miljoner kronor.

”Intäkterna stiger fortare än kostnaderna. Det är så vi vill ha det”, skriver Handelsbankens vd Carina Åkerström i ett mejl till TT.

Hon konstaterar att banken står stark i en orolig tid. Men Handelsbanken har ingen exponering i Ukraina, Belarus eller Ryssland.

Analytiker hade, enligt Bloombergs sammanställning, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 6 700 miljoner kronor.

Handelsbankens kreditförluster var noll procent under kvartalet, jämfört med i fjol då de var 0,01 procent.

Under första kvartalet har Handelsbanken redovisat en engångspost på 1 059 miljoner kronor för försäljningen av dotterbolag med fastigheter.

Vinstlyft för SEB

Storbanken SEB överträffar marknadens förväntningar med sin delårsrapport för första kvartalet. Vinsten landade på drygt 7,8 miljarder kronor.

SEB:s rörelsevinst kan nu jämföras med analytikernas prognos som låg i genomsnitt på drygt 7,4 miljarder kronor.

Men även övriga nyckeltal visade på en positiv utveckling när räntorna stigit den senaste tiden.

Intäkterna lyfte kraftigt för storbanken, till 14,7 miljarder kronor jämfört med 14,1 miljarder samma period föregående år.

Räntenettot steg samtidigt från 6,3 miljarder kronor till drygt 7 miljarder kronor medan provisionsnettot i sin tur lyfte från 4,7 till 5,4 miljarder kronor.

SEB redovisar utöver det även kreditförlust på 535 miljoner kronor.

”Givet denna osäkerhet är det svårt att göra prognoser för helåret, men vi anser att vi är välreserverade och de förväntade nettokreditförlusterna kommer därmed sannolikt att ligga kvar på en låg nivå för helåret”, skriver vd:n Johan Torgeby i rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.