”Vi har stängt de här fonderna eftersom fondbolagen har stängt fonderna för handel”, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten. Foto: Karin Wesslén/TT

Premiepensionen låst för 144 000 sparare

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den ryska börsen stängt har fyra Rysslandsfonder och sex Östeuropafonder stängts för handel. De 144 000 pensionssparare som valt dessa fonder har nu fått sitt premiepensionsval låst och kan inte byta några fonder, alltså heller inte ändra risknivå på andra fonder.

Det sägs ofta att man inte ska lägga alla ägg i samma korg vad gäller aktiefonder och rekommendationen från bankernas säljare och pensionsrådgivare brukar vara att bara satsa en liten del av sina fonder på högriskområden som Ryssland.

Efter den ryska invasionen av Ukraina och de efterföljande sanktionerna mot Ryssland har Moskvabörsen stängt och ryska bolag tappat extremt i värde. Ingen vet om fondandelar kommer ha något värde kvar över huvud taget när börsen väl öppnar igen.

Tio fonder stängda

Pensionsmyndigheten har stängt fyra Rysslandsfonder och sex Östeuropafonder (som har en stor andel ryska aktier) för handel.

– Vi har stängt de här fonderna eftersom fondbolagen har stängt fonderna för handel. Det måste fondbolagen göra när börsen är stängd. Då går det inte att sätta något korrekt marknadsvärde och då kan man inte heller tillåta att man handlar, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten.

Låst pensionssystem

Eftersom fonderna inte går att handla med går det heller inte att byta någon av sina andra premiepensionsfonder för de 144 000 pensionsspararna som valt någon av dessa stoppade fonder.

– Har man en fond som är stängd för handel så innebär det att hela portföljen är låst till dess att vi kan öppna upp de här fonderna igen.

Men om man bara har någon procent i en Rysslandsfond, varför kan man inte byta de andra fonderna?

– När man gör ett fondbyte gör man en ny fördelning för hela portföljen. Man handlar alltså i alla fonderna. Och för att kunna göra den här nya fördelningen så krävs det att alla fonderna har ett marknadsvärde och det har den inte så länge den är stängd för handel.

Är det vanligt att pensionsystemet låses så här?

– Det har hänt förut. Vi har haft fonder som varit stängda upp till sex månader, vilket är olyckligt.

Hur lång tid det tar att låsa upp systemet igen beror bland annat på hur fondbolagen agerar.

– Skulle de välja att likvidera och avsluta fonderna så skulle det gå snabbare för oss att låsa upp fonderna och öppna upp för handel igen.

Fonderna som är stängda för handel

Här är fonderna som är stängda för handel:

East Capital Ryssland

Nordea Rysslandsfond

Carnegie Rysslandsfond

Swedbank Robur Rysslandsfond

Baring Eastern Europe A

BlackRock – Emerging Europe A2

SEB Östeuropafond

SEB Östeuropafond Små och Medelstora Bolag C

Swedbank Robur Östeuropafond A

East Capital Östeuropa

Källa: Pensionsmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.