Volovo cars fabrik i Torslanda Foto: ADAM IHSE / TT

Pressat Volvo ändrar börsplaner

Uppdaterad
Publicerad

I det absolut lägsta intervallet. En betydligt mindre nyemission och färre aktier på börsen.

Beskedet från Volvo Cars inför börsnoteringen är knappast vad nuvarande ägarna hoppats på, enligt bedömare.

– Det här är inte det besked de hade velat lämna nu. Det besked de hade velat ge var att det har varit ett stort tryck, att priset hamnade i det högre intervallet och att nyemissionen är fylld, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna.

Teckningskursen i Volvo Cars börsnotering har satts absolut lägst i intervallet – 53 kronor.

– Det tyder på att intresset var mindre, att institutionerna har pressat priset, säger Sverre Linton.

Färre nya aktier

Volvo Cars uppdaterade besked inför den stundande börsnoteringen är att priset per aktie kommer att bli 53 kronor, eller totalt ett värde på 163 miljarder kronor. Sedan tidigare hade bolaget angivit ett teckningskursintervall mellan 53 och 68 kronor.

Hampus Engellau, fordonsanalytiker på Handelsbanken, säger att investerare stod inför en komplex värdering.

– Det var olika saker att förhålla sig till, allt från att Polestar ska värderas separat i en spac som blir aktuell nästa år till att Lynk & Co också hade en separat värdering. Det var lite mer komplext och det gjorde att man behövde förhålla sig till tre bolag värderingsmässigt.

Att spannet var så stort kan ha bidragit till att investerare kände osäkerhet inför värderingen, tror Hampus Engellau.

Emissionen av nya aktier sänks till 20 miljarder kronor. Tidigare angavs att nyemissionen skulle dra in 25 miljarder kronor till bolaget. Dessutom ändras erbjudandet gällande hur många aktier som kommer att handlas fritt på börsen, 16–17,9 procent utifrån att det varit en högre siffra tidigare.

Enligt Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, är den så kallade free floaten rekordlåg för att vara ett börsbolag. Det kan få effekten att aktierna inte räcker till och att det skapar en prisbubbla på aktien, skriver han i en kommentar.

Förlängd anmälningstid

Företaget uppger att man fått starkt stöd från en grupp stora institutionella ankarinvesterare, bland annat Första AP-fonden, Tredje AP-fonden och Fjärde AP-fonden.

”Det har dessutom varit ett överväldigande intresse från allmänheten i Sverige och Norden med över 90 000 anmälningar fram tills i dag”, skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Dessutom förlängs anmälningsperioden för allmänheten med ytterligare en dag. Första dag för handel på Stockholmsbörsen väntas nu bli den 29 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.