Foto: TT

Prisfall på bostadsmarknaden – så påverkas du

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste mäklarstatistiken visar att priserna på småhus och bostadsrätter fortsatt att sjunka hela hösen, och många tror att nedgången fortsätter. Men hur påverkas du av prisnedgången?

– Det allra viktigaste är att inte sälja med förlust, säger sparekonom Christina Söderberg.

Den överhettade svenska bostadsmarknaden håller på att kylas av. Den ”eviga” prisuppgången har brutits och på flera håll sjunker nu priserna, främst på bostadsrätter. Är den så kallade bostadsbubblan på väg att spricka? Och är det i så fall fråga om försiktig pyspunka eller kommer det ske med en rejäl smäll?

Ingen vet säkert, men enligt Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer, finns det ingen anledning att känna panik över att priserna är på väg ned.

Bostadsmarknad
Foto: Compricer

Vem behöver vara orolig?

– Ganska få, eftersom de allra flesta har varit inne på bostadsmarknaden några år och därmed tagit del av prisuppgången. Sedan finns det människor som köpt sin första bostad nyligen, men där har regelverket sett till att de inte kunna låna mer än de har ekonomi för. Visst kan det kännas trist när ens bostad tappar i värde, men så länge man kan bo kvar så har man inte förlorat några pengar. Möjligen kan det bli blodpudding till middag några år, men förr eller senare kommer priserna att återhämta sig.

Vem kan tjäna på nedgången?

– Mitt bästa råd är att låta bostadsbehoven styra. Försök inte att tajma marknaden för att tjäna pengar, eftersom det sällan lyckas. För fyra-fem år sedan var det många som sålde sin bostad och flyttade in i tillfälligt boende i hopp om att göra ett klipp. I stället missade de uppgången. Och om du behöver köpa boende – slå till när du hittar rätt objekt. Chansen att pricka in ”rätt” tillfälle är inte stor.

Bästa råden just nu?

– Undvik att maxbelåna och nöj dig med en lite mindre och billigare bostad. Försök bo kvar i stället för att sälja med förlust. Spara och sätt undan pengar nu, så länge räntorna är låga.

Och passa på att se över din bolåneränta. Var beredd på att byta bank om din nuvarande bank inte vill låta dig behålla den ränterabatt du fick när du tog lånet, oftast gäller den bara ett år. Kolla upp bankernas genomsnittsräntor och var uppmärksam på eventuella kampanjer.

Många banker rekommenderar att du ska binda din ränta men tänk efter ordentligt innan du gör det. Kommer du att bo kvar under bindningstiden? Annars får du betala extra för att bryta lånet i förtid. Och tänk på att räntan ofta är högre på bundna lån.

Påhittade karaktärer

SVT Nyheter har skapat några fiktiva karaktärer med olika behov och bett Christina Söderberg ge sina bästa tips till dessa. De är:

Janne, 21:

Janne, 21. Bor hos mamma och vill flytta hemifrån. Han har jobb och tjänar 21.000 kronor i månaden före skatt. Inga skulder. Foto: SVT/Eva Eliasson

– Han bör kontakta en bank och be dem räkna ut vad han har råd med. Det handlar om amorteringar på lån och räntekostnader som förmodligen kommer att stiga framöver. Janne kommer, precis som de flesta unga, få svaret att han inte har särskilt mycket att röra sig med. En prisnedgång på 10-15 procent gör inte så stor skillnad, säger Christina Söderberg.

– Med sin lön kan han som mest få låna ungefär en miljon och det får man inte mycket för i storstäderna. Dessutom kan kommer nästan hela hans lön då gå till att betala boendekostnaderna. Man måste rätta munnen efter matsäcken, och det bästa är att nog om Janne kan dela boende med några kompisar för att få ned kostnaderna och börja spara pengar till en kontantinsats så att han kan köpa ett boende i framtiden.  Alternativt flytta till en mindre ort med billigare bostäder, men där är det ju å andra sidan kanske svårt att få jobb.

Jasmina och Malin, 29 respektive 36:

.

Jasmina och Malin, 29 och 36 år. Bor i en tvåa, ska snart få barn och behöver större. Har lån på tre miljoner kronor. Tjänar 37.000 respektive 29.000 före skatt. Foto: SVT/Eva Eliasson

– Först bör de räkna ut hur mycket större boendekostnad deras ekonomi tål. Om de inte vet hur man gör kan en bank hjälpa till, det betyder inte att de måste bli kunder i just den banken. Då får de en känsla för vilken typ av bostad de har råd med. De är redan ganska skuldsatta, men skulle förmodligen ha råd att köpa något större. Men de får nog räkna med att bo lite mindre centralt eller kanske på nedre botten.

Jasmina och Malin kan också ha en liten fördel av att priserna på bostadsrätter går ner. Ofta tappar en lite större lägenhet mer i värde än en mindre. Dessutom är 20 procents nedgång på fem miljoner betydligt mer pengar än 20 procents nedgång på två miljoner. De som har två mindre lägenheter och vill flytta ihop i en större kan ha ännu bättre förutsättningar att göra en bra affär när priserna går ner.

Det viktiga är att låta behoven styra. Man ska inte köpa större lägenhet med målet att den ska öka mer i värde, man flyttar för att man behöver det för att leva sitt liv.

Tony och Britt-Marie, båda 63:

Britt-Marie och Tony, båda 63 år gamla. Bor sedan länge i villa men vill ha mindre närmare stan. Lån på 1.500.000 kronor. Tjänar 32.000 respektive 45.000 före skatt, men går snart i pension. Foto: SVT/Eva Eliasson

Tony och Britt-Marie gör klokt i att kontakta en värderingsman för att få villan värderad så de vet hur mycket pengar de kommer få när de säljer. Eftersom de förmodligen bott i huset länge måste de räkna med att en hel del försvinner i reavinstskatt. Först när de vet vad som blir kvar kan de räkna på sin nya boendebudget och börja leta lägenhet, säger Christina Söderberg.

– Tyvärr finns det en inlåsningseffekt som gör att många äldre bor kvar i sina hus trots att de egentligen skulle vilja bo mindre. De kan vara nästan obelånade, men reavinstskatten gör det dyrt att flytta. Det finns exempel från storstäderna där pensionärer fått mycket högre boendekostnader när de flyttat från sin stora villa till en liten lägenhet.

– Tony och Britt-Marie blir dessutom snart pensionärer och då krymper inkomsterna rejält samtidigt som det kan bli svårt att få låna. Samtidigt så är det främst lägenheter som börjat tappa i värde, de senaste siffrorna från SCB visar att småhuspriserna fortsatt stiga även under hösten. Så de har chansen att göra en bra affär – om de nu verkligen vill flytta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet