Priserna på nybyggda bostadsrätter har rasat det senaste året. Foto: Foto: Tomas Oneborg / SvD

Prisras på nybyggda bostadsrätter

Uppdaterad
Publicerad

Priserna på nybyggda bostadsrätter har rasat i Sverige och nu förbereder sig byggbolagen för en tuff höst. Rekordmånga bostadsrätter är till salu och HSB kan tvingas ta över osålda lägenheter.

Nu sjunker priserna för nya bostadsrätter kraftigt. Det visar statistik från jämföreslesajten Booli som jämfört de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti med samma period i fjol.

De största prisjusteringarna har skett i Stockholm där priset har gått ned med hela 22 procent följt av Göteborg där priserna sänkts med 16 procent.

Totalt i riket är det en nedgång med 10 procent.

”Marknaden har förändrats”

Enligt Booli, som jämför bostadspriserna på nätet, är anledningen att det skett en förändring av utbudet med färre dyrare lägenheter men också på att andelen lägenheter där byggbolagen tvingats sänka sina priser ökat kraftigt .

– Det beror på att marknaden har förändrats och att man har blivit tvungen att anpassa sig till det nya marknadsläget, säger Matilda Adelborg som är pressansvarig på Booli.

”Fortsatt skakig höst”

Förra sommaren sänkte bostadsutvecklarna priset på 2 procent av de nyproducerade bostadsrätterna. Nu är det nästan fyra gånger fler lägenheter totalt 7,4 procent där byggbolagen tvingas sänka prislappen.

Ett av byggbolagen som sänkt sina priser den senaste tiden är HSB som korrigerat priserna på tre projekt i Stockholmstrakten. Ett av dessa projekt ligger i Järfälla kommun där flera bostadsutvecklare tvingats till kraftiga prissänkningar. Och för HSB är det bråttom. För inflyttningen startar om bara några veckor och fortfarande är 25 av 85 lägenheter osålda.

– Vi kommer att ha en fortsatt skakig höst tror jag och om det stora utbudet kommer att pressa priserna ytterligare det är svårt att säga. Jag tror att vi har fått en korrigering nu som vi försöker ta hand genom att gå ut med vissa prissänkningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer