USA-börserna föll i likhet med andra börser i världen. Foto: Richard Drew/AP/TT

Ras på Wall Street

Uppdaterad
Publicerad

De amerikanska börserna föll kraftigt på måndagen i likhet med många börser världen över. Nedgången på Wall Street var bred – samtliga branschindex slutade på minus.

Den kinesiska yuanen sjönk till en ny bottennivå gentemot dollarn sedan USA:s president Donald Trump trappat upp handelskriget länderna emellan med hot om nya tullar på kinesiska varor. Att Kina tillät valutafallet var enligt Trump en ”allvarlig överträdelse” – och marknaden reagerade med att flytta tillgångar till säkra investeringar som statsobligationer och guld.

Konflikten fördjupades när det kinesiska handelsdepartementet meddelade att landets företag har slutat köpa amerikanska jordbruksprodukter. Dessutom överväger kineserna att införa importtullar på sådana produkter.

Sämst på New York-börsen gick it-sektorn med ett indexfall på 4,1 procent. Exempelvis tappade Apples aktie över 5 procent.

Dow Jones industriindex sjönk 2,9 procent, det breda S&P 500-indexet föll 3,0 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex rasade 3,5 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.