Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Extra bostadsbidraget förlängs och höjs Foto: Jonas Ekströmer/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regeringen höjer det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag höjs, meddelar Tidöpartierna vid en pressträff på torsdagen.

– Vi förlänger det fram till slutet året, men därtill gör vi en rejäl höjning av tilläggsbidraget, säger vice statsminister Ebba Busch (KD).

Från och med juli förra året har barnfamiljer med bostadsbidrag fått ett tillfälligt tilläggsbidrag. I december förlängdes det till den 30 juni 2023. Nu meddelar regeringen och Sverigedemokraterna att man vill förlänga tilläggsbidraget ytterligare, till den 31 december.

Max 2 100 kronor

Därtill kommer bidraget att höjas – från 25 procent till 40 procent av det preliminära bostadsbidraget.

– Räknar man ut det i kronor och ören innebär det att det man max kan gå från dagens extra tillägg om 1 325 kronor per månad till att kunna uppgå till 2 100 kronor per månad, säger Ebba Busch.

Tilläggsbidraget läggs på det belopp man brukar få i bostadsbidrag varje månad och betalas ut automatiskt till dem som har bostadsbidrag.

Höjningen och förlängningen av bidraget beräknas kosta 720 miljoner kronor.

Hyresgästföreningen: Bra – men för kortsiktigt

Hyresgästföreningen välkomnar torsdagens besked om att tilläggsbidraget höjs. Samtidigt riktar man kritik mot kortsiktigheten och menar att regeringen borde permanenta tillägget – eller åtminstone lämna besked även om 2024.

– Vi vet alla att 2024 ser ut att bli ett tufft ekonomiskt år. För de här barnfamiljerna är det ett viktigt besked att man kan se en långsiktighet i det här, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.

– Om man vill få bort trångboddheten så måste människor veta vilka ekonomiska förutsättningar det finns.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) menar i stället att regeringen behöver följa den ekonomiska utvecklingen.

– Jag utesluter inte att det här kan behöva förlängas. Men där är vi inte nu, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.