Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger att han kommer att bjuda in till fortsatta politiska samtal om bland annat ränteavdragen.

Regeringen presenterar nytt förslag om amorteringskrav

Uppdaterad
Publicerad

I dag lämnar regeringen in en remiss till Lagrådet om amorteringskrav på nya bolån som därmed kan införas i vår. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) säger till TT att han dessutom kommer att bjuda in till fortsatta politiska samtal om bland annat ränteavdragen.

– Vi vill fortsätta de här samtalen med oppositionen. De här frågorna förtjänar så bred politisk samsyn som möjligt. Vi har en tradition i svensk politik när det gäller makroekonomi och hushållens skuldsättning och risker som går ut på att så långt som möjligt försöka hitta gemensamma nämnare, säger Bolund.

Skuldsättningen stiger

Kravet på amortering av bolån har varit en miniföljetong de senaste åren. Bakgrunden är att de svenska hushållens skuldsättning stiger snabbt, omkring sju procent i årlig tillväxttakt. Varningarna för skuldkris och bostadsbubbla har duggat tätt i debatten. Riksbanken, Finansinspektionen och Konjunkturinstitutet har alla varnat för att en bostadsbubbla som brister kan få allvarliga konsekvenser för svensk ekonomi.

I våras stoppades amorteringskrav från Finansinspektionen av juridiska skäl. Dessförinnan närmast skenade bostadsmarknaden när köpare och säljare ville hinna göra affär innan bostadsutgiften skulle stiga när en del av lånen behövde betalas av.

Bomarknaden avkyld

Sedan dess har bostadsmarknaden svalnat något. Prisökningarna har avtagit, mäklare vittnar om att den värsta hetsen avtagit och förväntningarna om framtida priser är inte längre riktigt lika höga. Bankerna har också stramat åt och betonar amortering tydligare. En del av dem tillämpar redan de amorteringskrav som skulle införts i somras.

– Redan diskussionerna om amorteringskrav har haft effekt och bidragit till bättre amorteringskultur, säger Per Bolund.

Regeringen vill nu fortsätta minska skuldriskerna i svensk ekonomi genom att kyla av bostadsmarknaden. En rad åtgärder har redan varit uppe i debatten, men hittills avvisats med hänvisning till att amorteringskravet ska införas först. När nu den frågan kan läggas till handlingarna blir det i stället ränteavdrag, bo- och flyttskatter och skuldkvotstak som hamnar i fokus.

Bjuder till samtal

– Vi vill inte stänga dörren för någon av de här åtgärderna utan är beredda att ha en bred diskussion och se om det går att hitta gemensamma förslag som bygger på flera av de här komponenterna.

– Vi kommer bjuda in till samtal och hoppas att oppositionen är intresserad av att fortsätta diskutera, men jag har ingen färdig tidplan för de samtalen, säger Per Bolund.

Fakta: Amorteringskrav

I våras stoppades införandet av nya amorteringskrav av juridiska skäl. Nu lägger regeringen ett nytt förslag som förankrats med alla partier utom SD.

Formellt innebär lagförslaget att Finansinspektionen får mandat att utforma förslag till amorteringskrav som regeringen sedan ska godkänna. Den nya lagen är tänkt att börja gälla den 1 maj 2016 och de nya amorteringskraven skulle kunna träda i kraft kort därefter.

Jämfört med det tidigare förslaget gör regeringen tillägget att bankerna ges möjlighet att undanta lån till nyproduktion.

Det stoppade amorteringskravet innebar att nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent årligen ska amorteras med två procent av lånebeloppet. Lån med en belåningsgrad mellan 50 och 70 procent amorteras med en procent. Undantag skulle kunna medges under begränsad tid för exempelvis arbetslöshet eller sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.