Rekordmånga bolag noteras på börsen

Uppdaterad
Publicerad

Under årets första kvartal slogs rekord i antal noteringar på Stockholmsbörsen och trycket är fortfarande högt. Hittills har hela 35 nya bolag gått in på börsen.

När pandemin slog till mot världsekonomin för ett drygt år sedan så dök börserna globalt. Men sedan dess har börsutvecklingen varit stark och i Stockholm har börsen stigit över 50 procent det senaste året.

Den starka börsutvecklingen har lockat många nya bolag till börsen och eftersom noteringsceremonin hålls på distans så har Nasdaq, företaget bakom Stockholmsbörsen, fått gjuta replikor av den klassiska börsklockan som nu budas runt i Sverige till de bolag som ska noteras på distans.

– Vi ser ett starkt intresse för börsen och många bolag vill notera sig, både på vår tillväxtmarknad och på huvudlistan. Så vi kommer ha ett rekordår, tror jag, säger Adam Kostyal, europeisk noteringschef på Nasdaq.

Många techbolag

De bolag som har noterat sig kommer från olika branscher, men det är en övervikt av techbolag.

En av de mest kända bolag som noterats under året är Hemnet, som gick in på börsens huvudlista för några veckor sedan.

En av de senast noterade bolagen är Malmöföretaget Duearity, som noterades på tillväxtlistan First North i onsdags. Bolaget har utvecklat en produkt som ska hjälpa mot tinnitus och behövde 25 miljoner kronor för att kunna slututveckla den.

– Att börsnotera innebär att vi får tillgång till kapital för att utveckla en medicinteknisk produkt och föra den till marknaden, vilket är kostsamt, säger Fredrik Westman, vd på Duearity, och fortsätter:

– Dessutom kommer vi in i ett ekosystem där vi förhållandevis enkelt kan finna tillväxtkapital i framtiden. Så det är en väldigt bra lösning både för bolaget och våra aktieägare.

Blir du rik nu?

– Nej, inte förrän jag har sålt i alla fall.

Hur firar man en börsnotering?

– De övriga i bolaget drack champagne, själv knäckte jag en pilsner, och senare blir det lunch.

Bolag som har börsnoterats under 2021

Bolag som noterats på Stockholmsbörsen hittills i år:

Cint

ACQ Bure

Pierce

Hemnet

ELLWEE

Insplorion

Scandion Oncology

Nimbus

Fractal Gaming

OncoZenge

FluoGuide

Desenio

Lipigon Pharmaceuticals

Ytrade Group

CoinShares International

Ekobot

Qiiwi Games

RugVista

Fantasma Games

Embellence Group

Idun Industrier

Spago Nanomedical

LMK

Pharmiva

Euroafrica Digital Ventures

Redwood Pharma

Plexian

Dlaboratory Sweden

Lipum

Tellusgruppen

MODELON

Nilar International

Goobit Group

Safello

Duearity

Källa: Nasdaq

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.