Foto: TT

Digital krona kan snart bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan vi bli ett av de första länderna i världen med en elektronisk valuta. Inom två år kan Riksbanken ha fattat beslut i frågan.

Sverige är i dag framkant när det kommer till elektroniska betallösningar och nu överväger Riksbanken att ge sig in på banan, något Financial Times var först att berätta.  

Anledningen är att vi använder allt mindre kontanter. Mängden sedlar och mynt i omlopp har minskat med 40 procent sedan 2009. 

– Finns det ett behov att från Riksbankens sida komma med ett nytt erbjudande till befolkningen så att de också ska kunna ha ”riksbankspengar” i ett elektroniskt format, säger vice Riksbankschef Cecilia Skingsley till Sveriges Radio. 

Flera alternativ

Enligt Skingsley skulle en elektroniks valuta, uppbackad av Riksbanken, vara lika revolutionerande som när Sverige på 1660–talet blev ett av de första länderna i världen med papperssedlar.

Redan idag finns flera lösningar för den som vill slippa kontanter. Betalkorten är sedan länge etablerade, liksom kort som i förväg laddas med pengar. De senaste åren har också betaltjänsten Swish blivit ett vanligt betalningssätt.  

– Skillnaden är att staten står bakom Riksbanken och det här är ett statligt sätt för den som inte kan, vill eller får tillgång till de kommersiella bankernas betaltjänster, säger Skingsley. 

”Olika format”

I nuläget är det oklart vilken teknisk plattform den elektroniska valutan kan komma att använda, men att det kan handla om ett betalkort eller en app.  

– Vi vet inte idag exakt hur den kan se ut. Vi kan tänka oss flera olika format för att tillfredsställa olika behov, säger Skingsley.  

Att en ny aktör nu överväger att ge sig in branschen kanske inte är så förvånande eftersom Riksbankens huvudkontor ligger i en av världens hetaste IT-städer, speciellt när det kommer till digitala finansiella tjänster.

Omsätter miljarder

Branschen som kallas på fackspråk för Fintech sysselsätter omkring 6.000 personer i Stockholm, visar statistik som Dagens Industri tagit del av. Över 100 bolag i Stockholm är verksamma i branschen som omsätter över 14 miljarder kronor. Bland jättarna finns bolag som Klarna och iZettle.

Att Sverige och Stockholm ligger i framkant inom området och att fysiska pengar blir allt ovanligare har bland annat uppmärksammats av CNN Money. 

Finns kvar

Andra centralbanker i världen, såsom Englands och Kanadas, har redan börjat undersöka vad det finns för möjliga fördelar och nackdelar med digitala valutor, såsom bitcoin. 

Riksbankens idé lanseras samtidigt som Sverige fått en ny uppsättning sedlar, som porträtteras avkända svenskar som Dag Hammarskjöld, Astrid Lindgren och Ingemar Bergman.

Den som vill fortsätta ha Lindgren och Bergman i plånboken kan för tillfället andas ut, eftersom en framtida elektronisk valuta ska fungera som ett komplement till dagens betalningsmetoder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer